Clicky


Demonstranten aangehouden bij intocht Sinterklaas

Demonstranten aangehouden bij intocht Sinterklaas
15-11-2014 13:34 | Binnenland | auteur De Redactie

GOUDA - Bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn zestig demonstranten aangehouden. Dat zegt de burgemeester van Gouda Milo Schoenmaker (VVD) zaterdag. Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Het totale beeld van de arrestanten is nog onduidelijk, aldus de burgemeester.

De gearresteerde mensen demonstreerden buiten een van de toegewezen locaties voor demonstraties, legde de burgemeester uit. De politie mocht optreden als het kinderfeest in gevaar zou komen. "Demonstranten wisten dat in de stad kon worden gedemonstreerd en dat er voldoende aandacht zou zijn voor het punt dat ze willen maken. Ik snap niet dat mensen dan op eigen houtje in het midden van het kinderfeest de demonstratie voortzetten."

"Ik vind het heel teleurstellend dat het hier zo is gegaan", aldus Schoenmaker. "Het is bedroevend. Ik mag hopen dat we snel af zijn van deze discussie. Het maakt het beleven van het sinterklaasfeest er niet leuker op."

Ook documentairemaakster Sunny Bergman is tijdens de intocht gearresteerd. Ze filmde tijdens de intocht de demonstratie tegen zwarte pieten voor haar documentaire Zwart als roet, die de VPRO op 1 december uitzendt.

Bergman staat bekend als tegenstander van het schminken van pieten. Ze behoorde tot de bezwaarmakers die de kwestie bij de rechtbank aankaartten. Oorspronkelijk was ook haar camera in beslag genomen, maar die heeft ze inmiddels weer terug. (Novum)