Clicky


Russen tonen foto van 'aanval vliegtuig op MH17'

Russen tonen foto van 'aanval vliegtuig op MH17' [+foto]
15-11-2014 10:08 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Russische staatsmedia hebben vrijdagavond een satellietfoto getoond waarop is te zien dat een gevechtsvliegtuig een raket afschiet richting, volgens hen, de MH17. Bij het tonen van de foto's werden ook deskundigen aangehaald die stelden dat het om echte foto's gaat, melden Britse media.

Op diverse blogs wordt inmiddels spot gedreven met de Russische bewering. Zo wordt erop gewezen dat de foto in oktober al opdook bij een Russischtalig blog. Ook zou het vliegtuig dat de MH17 moet voorstellen erg lijken op het een van de eerste resultaten als in het Russisch wordt gegoogled op 'Boeing van boven gezien'. Verder zou het logo van Malaysia Airlines op het vliegtuig op de verkeerde plaats zitten. Tot slot zou het terrein waar de vliegtuigen boven vliegen sterk lijken op foto's van Google Earth die op 28 augustus 2012 zijn gemaakt.

De Russen stellen dat de foto is gemaakt door een Britse of Amerikaanse satelliet en uiteindelijk naar Rusland is gelekt. Op de foto is een groot vliegtuig te zien met op flinke afstand rechtsachter een kleiner vliegtuig.

Vanuit het kleinere vliegtuig is een smalle witte streep richting het grotere vliegtuig te zien. Het zou gaan om een raket die net is afgeschoten. De Russen tonen ook een mail van een zekere George Bilt, die zichzelf opvoert als luchtvaartdeskundige met meer dan twintig jaar ervaring. Hij zou zijn afgestudeerd aan de Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Deze Bilt stelt genoeg bewijs te zien dat een gevechtsvliegtuig de MH17 volgens een 'klassiek patroon' heeft neergehaald, waarbij eerst het gedeelte van de piloten met kogels en raketten is bestookt om te voorkomen dat zij kunnen melden wat er aan de hand is. Daarna zouden de rechtermotor en rechtervleugel met een hittezoekende raket kapot zijn geschoten, waardoor het vliegtuig begon te rollen en uiteindelijk neerstortte.

De Russische televisiepresentator Mikhail Leontiev stelde dat is te zien dat een gevechtsvliegtuig van het type Mig-29 de MH17 vernietigt. "Vandaag hebben we alle reden om aan te nemen dat een staatsmisdrijf is gepleegd door degenen die het vliegtuig opzettelijk hebben vernietigd. Ook degenen die dit op cynische wijze achterhouden zijn schuldig", stelde hij.

Het Westen en Rusland zijn sterk verdeeld over de vraag hoe de MH17 is neergehaald. In het Westen wordt aangenomen dat dit is gedaan met een raketsysteem dat de Russen beschikbaar hebben gesteld aan pro-Russische Oekraïense seperatisten. Ter onderbouwing werd eerder aangevoerd dat separatisten op Twitter kort na het neerhalen van de MH17 claimden een vijandelijk vliegtuig te hebben neergehaald. Ook beelden van een raketinstallatie met een missende raket zouden deze theorie onderbouwen.

De Russen stelden echter van begin af aan dat er een onbekend vliegtuig in het gebied zou zijn geweest en dat die verantwoordelijk zou zijn voor het neerhalen van de MH17. Vooralsnog is moeilijk met volledige zekerheid te zeggen wat er werkelijk is gebeurd. (Novum)

Voor de satelietfoto klikt u hier!!