Clicky


Economie groeit met 0,2 procent in derde kwartaal

Economie groeit met 0,2 procent in derde kwartaal
14-11-2014 10:41 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De Nederlandse economie blijft fragiel en is in het derde kwartaal met 0,2 procent gegroeid. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag in een eerste raming. Op jaarbasis groeide de economie met 1,1 procent.

De export groeide bescheiden, net als de investeringen en de consumptie van huishoudens. De industrie en zakelijke dienstverlenging noteerden ook plussen, terwijl de problemen in de bouwbranche aanhouden. De bouwproductie kromp in het derde kwartaal met 2,2 procent.

Het CBS spreekt van een 'fragiele groei'. "Het cijfer ligt heel dicht rond de nul. Een kleine tegenvaller kan zomaar weer een krimp betekenen", aldus hoofdeconoom bij het CBS Peter Hein van Mulligen tijdens een persconferentie. "Sinds eind 2012 is de economie maar met een procent gegroeid, dus het houdt nog niet over."

De export bleek, samen met de investeringen, de groeimotor van het afgelopen kwartaal. De uitvoer steeg met 4,5 procent op jaarbasis, waarbij zowel de wederuitvoer als de export van producten van Nederlandse makelij een groei lieten zien. De groei was ten dele een gevolg van een goed presterende industrie. Die kende in het tweede kwartaal juist een dip en voor het derde kwartaal waren de voorspellingen aanvankelijk niet positief. Maar de industriële productie groeide in de verslagperiode met 2,1 procent.

De investeringen namen met 2,3 procent op jaarbasis toe. Met name in machines en computers werd meer geïnvesteerd. Investeringen in de bouw vielen tegen. Die branche blijft 'kwakkelen' aldus Van Mulligen. "Na twee kwartalen van fragiele groei is de situatie nog steeds precair te noemen."

De arbeidsmarkt laat in het derde kwartaal een heel lichte verbetering zien, maar van structureel herstel is nauwelijks sprake, aldus Van Mulligen. Het aantal banen groeide met een schamele 5500, het aantal vacatures steeg met vijfduizend. Op jaarbasis waren er in het derde kwartaal 21 duizend banen minder. Het aantal werklozen daalde met 37 duizend in vergelijking met een kwartaal eerder.

Hoewel het CBS rept van 'meer dynamiek op de arbeidsmarkt', tekent het statistiekbureau daarbij aan dat de banengroei relatief is, omdat werk in veel gevallen 'niet bestendig' is. "Wie weet moet je na een halfjaar weer op zoek naar iets anders", zegt Van Mulligen. Nog altijd zijn er zes werklozen per vacature, en nog altijd neemt de langdurige werkloosheid toe. "Het is nog niet allemaal rozengeur en maneschijn."

Met name in de bouw, de thuiszorg en de kinderopvang zijn er nog grote problemen op de arbeidsmarkt. Door bezuinigingen verdwenen er afgelopen kwartaal opnieuw ongeveer tienduizend banen in de zorg.

De consumptie van huishoudens groeide in het derde kwartaal met 0,6 procent op jaarbasis. Een positieve ontwikkeling, omdat deze belangrijke component voor de economie kwartalenlang achterbleef. Dat kwam met name door problemen op de woningmarkt, die nu in een herstelfase zit. Daardoor gaven consumenten afgelopen kwartaal meer uit in meubel- en elektronicazaken.

Het CBS stelde vrijdag het groeicijfer van het tweede kwartaal naar beneden bij. De economie dikte toen met 0,6 procent aan, in plaats van de 0,7 procent die het statistiekbureau eerder meldde.