Clicky


ESA-landing op komeet geslaagd

ESA-landing op komeet geslaagd
12-11-2014 20:31 | Buitenland | auteur De Redactie

NOORDWIJK - De Europese ruimtesonde Rosetta heeft woensdag succesvol komeetlander Philae op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko gezet. Dat meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het is de eerste geslaagde landing op een komeet ooit.

Vluchtleider Andrea Accomazzo zei 'zeker te kunnen bevestigen dat de komeetlander op het oppervlak is'. ESA heeft een signaal binnengekregen van de Philae nadat de komeetlander was neergekomen op de ijzige korst van de komeet.

De Nederlandse astronaut André Kuipers noemde de landing 'ongelofelijk'. "ESA heeft iets gedaan wat nog nooit is gebeurd. Dit is veel moeilijker dan landen op Mars. Deze komeet is een klein blokje in het heelal. Om daar te komen en er op te landen is bijzonder precisiewerk."

Volgens Paolo Ferri, hoofd operaties van ESA, was de landing nagenoeg perfect. Toen de bevestiging kwam dat de verkenner Philae met succes was geland applaudisseerden medewerkers van ESA en vielen ze elkaar om de hals. "Iedereen moest huilen", aldus Ferri. Directeur-generaal van ESA Jean-Jacques Dordain was trots op de Europese prestatie. "We zijn de eersten die het hebben gedaan en dat zal altijd zo blijven."

De landing is het hoogtepunt van de missie van de sonde Rosetta, die erop gericht is kometen te bestuderen en het ontstaan van hemellichamen te achterhalen. Wetenschappers hopen bovendien meer te weten te komen over het ontstaan van leven op Aarde. Ze denken dat kometen ervoor hebben gezorgd dat er water en organisch materiaal op Aarde terechtkwam.

Met de gegevens die Philae met zijn 21 instrumenten verzamelt hopen wetenschappers deze theorie te kunnen staven. Philae meet onder andere licht, elektrisch magnetisme en warmte. Ook wordt er een monster genomen van de korst en worden er foto's gemaakt. De verwachting is dat de batterijen van Philae ongeveer 64 uur mee gaan, maar dat is volgens wetenschappers genoeg om voldoende materiaal te verzamelen. Daarnaast heeft de verkenner zonnepanelen waarmee elke dag een uur aan energie kan worden opgewekt.

Tien jaar geleden begon Rosetta aan de 6,4 miljard kilometer lange reis. Rosetta cirkelde eerst drie keer rond de Aarde, daarna een keer rond Mars voordat er genoeg snelheid was opgebouwd om achter de komeet aan te gaan. In augustus was het eindelijk zover en sindsdien razen Rosetta en de komeet samen door de ruimte. (Novum)