Clicky


'Wiebes informeerde Kamer onvolledig over fraude met investeringen in zeeschepen'

'Wiebes informeerde Kamer onvolledig over fraude met investeringen in zeeschepen'
12-11-2014 13:57 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) heeft de Kamer dinsdag niet volledig geïnformeerd over mogelijke fraude met investeringen in zeeschepen. Dat stelt NRC Handelsblad woensdag op basis van interne documenten van de Belastingdienst. Daaruit zou blijken dat sprake is van 'veelvuldig' gebruik van een investeringsmaatregel voor 'oneigenlijke doeleinden'. Wiebes noemde een dergelijke conclusie 'prematuur'.

Bij de vermoede fraude poetsen bedrijven in twee jaar tijd hun winsten weg door te doen alsof men een grote investering in een zeeschip heeft verricht, beschrijft de Belastingdienst volgens de krant in een intern rapport. Dergelijke constructies met de crisismaatregel voor de industrie zouden in heel het land zijn opgezet.

Wiebes wilde tegenover de krant woensdag niet reageren op de conclusie van de Belastingdienst dat sprake is van fraude. "Het is onze policy geen uitlatingen te doen over onderzoeken of mogelijk lopende onderzoeken", zo liet hij via zijn woordvoerder optekenen. Het verkeerd of bewust onvolledig informeren van de Kamer geldt als een politieke doodzonde.

In antwoord op Kamervragen van SP'er Farshad Bashir had Wiebes dinsdag geantwoord dat nog niet duidelijk is of sprake is van misbruik van de regels. "Op dit moment is het prematuur om te concluderen of de regels al dan niet zijn nageleefd en of er daadwerkelijk correcties zullen worden aangebracht."

Wiebes bestreed verder dat de Belastingdienst voor vijfhonderd miljoen euro het schip in zou gaan, zoals NRC Handelsblad eind vorige maand stelde. Volgens hem worden gederfde inkomsten in de eerste twee jaar goedgemaakt door hogere inkomsten voor de fiscus in de acht jaar daarna. Volgens Wiebes is de schadepost daardoor minder groot.

De meeste investeringen met de maatregel, die van 2009 tot 2013 gold, zouden vooraf zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. Onder meer bedrijven als ketchupmaker Heinz, kledingketen Wibra en investeringsmaatschappij Bencis zouden gebruik hebben gemaakt van de regeling.

In totaal zouden er 150 zeeschepen mee zijn gefinancierd. In totaal werd vier miljard euro in zeeschepen geïnvesteerd, met een belastingvoordeel van een miljard euro. (Novum)