Clicky


Zondag definitief struikelpunt voor cao modewinkels

Zondag definitief struikelpunt voor cao modewinkels
12-11-2014 12:29 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Na een jaar onderhandelen over een nieuwe cao hebben werkgevers uit de mode- en sportdetailhandel en vakbonden de handdoek definitief in de ring gegooid. Onenigheid over hoogte van de vergoeding voor werken op zondag bleek een onoverkomelijk obstakel voor beide partijen. Daarom zit de sector al sinds oktober vorig jaar zonder cao, en voorlopig komt daar geen verandering in.

FNV Handel raadpleegt zijn leden over mogelijke acties. De werkgevers gaan proberen buiten de traditionele bonden om afspraken te maken. Nieuw winkelpersoneel in de sector is volgens FNV Handel de dupe. De bond waarschuwt werknemers om hun individuele arbeidsovereenkomsten niet klakkeloos te laten aanpassen door de werkgever. De bond vreest voor slechtere voorwaarden.

Werkgevers willen snijden in de zondagstoeslag van honderd procent boven op het salaris. Ze vinden de regeling 'niet meer van deze tijd', aldus een woordvoerder van werkgeversvereniging Inretail woensdag. "Het is enorm belangrijk dat de sector meegaat met de veranderingen in de maatschappij. De zondagopenstelling is voor consumenten net zo vanzelfsprekend als op andere dagen." Volgens FNV Handel willen de werkgevers de toeslag halveren, de werkgevers meldden dat ze 'beweging' in de regeling willen.

FNV Handel wil juist koste wat kost vasthouden aan de toeslag. "De zondag is nog steeds een bijzondere dag en dus hoort bij werken op zondag een toeslag. We zijn de zaterdagtoeslag ook al kwijt. We willen één rustpunt in de week behouden. Een werknemer van bijvoorbeeld ABN AMRO werkt toch liever ook niet op zondag? En als hij dat wel doet dan wil hij ook wat extra", aldus onderhandelaar Ron Peters woensdag.

De partijen zijn het over een punt in elk geval eens: verder praten over een nieuwe cao is zinloos, omdat het zondagsstandpunt van de partijen te ver uiteen ligt. Inretail rept van een 'onoverbrugbaar meningsverschil', zonder kans op een doorbraak. "Met de traditionele vakbonden komen we er niet uit. Dat boek is definitief dichtgeslagen", meldden de werkgevers vrijdag al na het stranden van de gesprekken.

Ook FNV Handel meldt dat de honderdduizend werknemers in de sector voorlopig zonder cao verder moeten. De bond vindt het een 'schande dat de werkgevers de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden in de uitverkoop zetten' en beraadt zich op vervolgstappen. "We gaan eerst onze leden raadplegen. Als er animo voor is bij die winkels waar de bond goed is vertegenwoordigd, zijn acties niet uit te sluiten", aldus Peters. Onder de cao vallen dertienduizend winkels, van onder meer de ketens Zeeman, Wibra, de HEMA-franchisers, H&M en Coolcat.

Over de vervolgstappen van de werkgevers wil de zegsman van Inretail niet al te veel kwijt om het proces niet te verstoren. "Er zijn diverse routes", zegt hij. Zonder cao moeten de werkgevers zich bij het afsluiten van nieuwe contracten houden aan de wettelijke regels, waarin wel degelijk mag worden getornd aan de zondagsregeling. Voor de werknemers die nog onder de oude cao vallen, geldt dat niet.

Haast maken de werkgevers niet van het maken van nieuwe afspraken. "We willen er geen tijdsdruk op leggen omdat we liever goede afspraken willen. Of dat nu een jaar of anderhalf jaar duurt, who cares." (Novum)