Clicky


'Onderzoek Imtech gaat om fraude Eemshaven'

'Onderzoek Imtech gaat om fraude Eemshaven'
06-11-2014 09:46 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Imtech heeft naar eigen zeggen tijdig bericht over de mogelijke fraude die de technisch dienstverlener momenteel onderzoekt. Het bedrijf reageert daarmee op berichtgeving in De Telegraaf, die donderdag meldde dat Imtech voor de aandelenemissie van vorige maand door een klokkenluider op de fraude attent is gemaakt.

Imtech bevestigt dat de brief van de klokkenluider over kartelfraude tussen 2008 en 2010 op 29 augustus is ontvangen. De technisch dienstverlener stelt dat daarna gelijk een onderzoek is ingesteld. Volgens Imtech is het normaal dat hierover niet direct naar buiten is getreden. "Als we dat doen, is dat schadelijk voor het onderzoek en voor derde partijen als de beschuldigingen vals blijken te zijn."

De aandelenemissie leverde Imtech vorige maand zeshonderd miljoen euro op. Het bedrijf stelt dat aandeelhouders in de prospectus voldoende informatie hebben gekregen over meldingen van klokkenluiders. "We hebben de procedure uitgelegd en gezegd dat er meldingen zijn gedaan waar onderzoek naar wordt gedaan. Ook heeft het bedrijf gewezen op het algemene frauderisico in de sector."

In een telefonische toelichting zei topman Gerard van Aast dat hij 'achter de aanpak' staat. "Ik ken geen enkel bedrijf dat onmiddellijk melding doet aan de buitenwereld over klokkenluiders. Je treedt pas naar buiten als je feiten kan melden." Van Aast benadrukte meerdere keren dat tot nu toe geen overtredingen van de mededingingswet zijn gevonden. "Maar het onderzoek is nog gaande."

Volgens de bron van De Telegraaf en Handelsblatt heeft Imtech zich schuldig gemaakt aan kartelfraude bij de aanbesteding van de bouw van de energiecentrale van RWE-dochter Essent in de Eemshaven. De hierdoor hogere prijs zou via vervalste rekeningen zijn doorberekend aan kartelgenoten.

Een journalist van De Telegraaf meldde in de telefonische persconferentie dat RWE heeft bevestigd dat rekeningen zijn vervalst. Van Aast antwoordde zeer fel dit 'speculatief' te vinden. Imtech heeft RWE nog niet betrokken in het onderzoek, gaf Van Aast wel toe. De Duitse energiereus is dinsdag 'uit hoffelijkheid' wel over het onderzoek van Imtech ingelicht. (Novum)