Clicky


Werkgevers zien lonen minder hard stijgen dan CPB

Werkgevers zien lonen minder hard stijgen dan CPB
05-11-2014 16:51 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Lonen van werknemers die onder een cao vallen stijgen volgend jaar gemiddeld met 1,4 procent. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN woensdag op basis van tot nu toe afgesloten cao's voor heel komend jaar. De werkgevers zitten met hun gemiddelde lager dan de anderhalf procent die het Centraal Planbureau voorziet.

De verwachte loonstijging is bovendien lager dan die van dit jaar. In een gemiddelde cao gingen werknemers er in 2014 met 1,6 procent op vooruit. Dit jaar werden 315 cao-akkoorden gesloten. Er liepen in totaal vijfhonderd cao's af. Tweehonderd daarvan moeten nog worden vernieuwd.

In oktober stegen de lonen met 1,4 procent minder hard dan gemiddeld en veel minder hard dan de 1,8 procent in september. De daling komt doordat vorige maand relatief veel dienstverlenings-cao's werden afgesloten. Daar liggen de loonstijgingen al jaren lager dan in de industrie. De daling markeert volgens de werkgevers het einde aan de 'oplopende trend' in 2014, waarin het gemiddelde maandelijks toenam. (Novum)