Clicky


'Hollandse' Quote 500 veel minder waard

'Hollandse' Quote 500 veel minder waard
04-11-2014 12:22 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De vijfhonderd rijkste mensen van Nederland zijn dit jaar samen goed voor een vermogen van 83,3 miljard euro. Dat is vele miljarden minder dan de 113,1 miljard van 2013. Dat meldde het blad Quote in zijn jaarlijkse Quote 500, die dinsdag werd gepubliceerd. Doordat Quote de criteria wijzigde, ziet de lijst er heel anders uit dan in voorgaande edities.

Met een geschat vermogen van 3,2 miljard euro is Randstad-oprichter Frits Goldschmeding de rijkste in Nederland wonende Nederlander. De lijstaanvoerder van vorig jaar, Charlene de Carvalho-Heineken, werd door de nieuwe regels van de lijst afgevoerd omdat Quote zich voortaan louter richt op rijken die in Nederland wonen. Omdat De Carvalho-Heineken in Londen woont, kon Goldschmeding de erfgename van Freddy Heineken, die goed is voor 7,3 miljard euro, van de troon stoten.

Door het wegvallen van De Carvalho-Heineken, die nog wel boven aan een nieuwe ranglijst voor rijke Nederlanders in het buitenland prijkt, schuift de top vijf van vorig jaar een plekje op. Na Goldschmeding, vorig jaar nog runner-up, volgt bouwmagnaat Dik Wessels met een vermogen van 2,4 miljard euro. Mediatycoon John de Mol steeg naar plek drie met 2,3 miljard euro.

De gehele top drie zag zijn toch al niet misselijke fortuin afgelopen jaar toenemen. Goldschmeding werd 6,7 procent vermogender, Wessels 14,3 procent en De Mol vijf procent.

Auto-importeur Wijnand Pon moest het dit jaar doen met 1,8 miljard euro, tien procent minder dan vorig jaar. Ondanks de daling steeg hij naar plek vier. Els Blokker, de weduwe van Jaap Blokker van de gelijknamige winkelketen, was 1,7 miljard waard en steeg van plek zeven naar vijf. Zij was 10,5 procent armer dan in 2013.

Nieuwkomer Jitse Groen, de man achter de website thuisbezorgd.nl, droeg de rode lantaarn met een vermogen van 35 miljoen euro. Daarmee is de ondergrens om op de ranglijst te komen een stuk lager geworden. Vorig jaar had de nummer laatst een vermogen van 54 miljoen euro.

Door de regels viel een recordaantal van 135 gefortuneerden uit de lijst. Daarvan kwamen er honderd terug op de tweede ranglijst voor Nederlanders die over de grens wonen. De Quote 500 had door de wijziging 109 nieuwe personen op de lijst, en 37 mensen die terugkeerden. (Novum)