Clicky


Olietanker vat vlam bij gevechten Libië

Olietanker vat vlam bij gevechten Libië
03-11-2014 20:24 | Algemeen | auteur De Redactie

CAÏRO - Bij gevechten tussen regeringstroepen en islamistische milities in de Libische stad Benghazi is maandag een olietanker in brand gevlogen. Dat heeft het leger laten weten. De tanker werd getroffen met raketten die strijders vanaf flatgebouwen bij de haven afvuurden.

Volgens ooggetuigen gaat het echter om een marineschip. Het is onduidelijk waarom de lezingen zo verschillen en welke van beide de juiste is.

Legerwoordvoerder Mohammed Hegazi houdt zijn kijk op de zaak vol. "Ik heb het met eigen ogen gezien en het is een kleine tanker", zei hij. Hegazi voegde daaraan toe dat het leger olietankers eerder heeft gewaarschuwd niet in Benghazi aan te meren. Hij zei niet te weten waarom het getroffen schip in de haven lag.

Boven Benghazi waren maandag dikke zwarte rookpluimen te zien. Inwoners van de stad plaatsten foto's van met cementbrokken bezaaide straten op sociale netwerksites. Ook zijn daar beelden te vinden van vlam vattende gebouwen, uitgebrande auto's en wachtlopende strijders in burger.

Het leger begon medio oktober aan een operatie om Benghazi op de milities te heroveren. Sindsdien zijn zeker 210 mensen om het leven gekomen. Momenteel woedt de strijd rondom het centrum van de stad, dat vlakbij de haven ligt. De krijgsmacht heeft burgers gewaarschuwd het gebied te verlaten. (Novum/AP)