Clicky

 
Transport Online - Accountants keken de andere kant op. Mede-schuldig in grote fraudezaak Rynart?

Accountants keken de andere kant op. Mede-schuldig in grote fraudezaak Rynart?

Accountants keken de andere kant op. Mede-schuldig in grote fraudezaak Rynart?
16-05-2012 17:15 | Transport | auteur de redactie
ZWOLLE - Banken en Openbaar Ministerie zijn ervan overtuigd dat minstens één registeraccountant die de boeken controleerde van de failliete internationale transporteur Ryanart uit Klundert, moet hebben geweten dat er dingen gebeurden die niet pluis waren. Dat vertelden partijen gisteren in de Accountantskamer in Zwolle.

Het West-Brabantse bedrijf ging in 2007 failliet, met achterlating van een enorme schade van 125 miljoen euro. Het bedrag werd geformeerd door het jarenlang liegen over de omzet om zo kredieten bij banken los te krijgen ter hoogte van dit enorme bedrag. De Rabobank is waarschijnlijk het grootste slachtoffer van de oplichting. De FIOD stelde een onderzoek in en het Functioneel Parket heeft vervolging ingesteld tegen acht personeelsleden.

Het kan niet anders of de registeraccountants hadden de fraude moeten zien, zo stelden de klagers in de tuchtzaak bij de Accountantskamer in Zwolle. De administratie is tussen 2005 en 2007 kunstmatig verhoogd, vaste activa werden te hoog gewaardeerd, er vonden valse boekingen plaats in de administratie en er zou sprake zijn van bedrog in de jaarrekening. Bij naleving van de voorschriften had dit ontdekt moeten worden. De accountants wordt veel meer dan onoplettendheid verweten, de klagers gaan ervan uit dat ze bewust een andere kant op gekeken hebben.

De Accountantskamer doet over circa twaalf weken uitspraak in deze tuchtzaak. De accountants zijn formeel getuigen in de strafzaak over de fraude die op 13 juni gehouden wordt tegen de personeelsleden van Rynart. Het is mogelijk dat de accountants nog als negende en tiende verdachten worden toegevoegd.

Auteur: Ina Kuik

Lees ook:
» Rabobank de dupe van faillissement Rynart
» Transportbedrijf licht banken voor 125 miljoen euro op

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,319
Diesel2,109

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden