Clicky


Belangenorganisaties sluiten deal over leaseplan

Belangenorganisaties sluiten deal over leaseplan
03-11-2014 10:08 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Organisaties in de autobranche hebben een deal gesloten met milieuverenigingen en maatschappelijke organisaties over de bijtelling voor leaseauto's. Het akkoord moet gelden als alternatief voor het gewijzigde plan dat staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) maandag presenteert. Dat meldt Natuur en Milieu.

Afgelopen weekend werd het plan van de belangenorganisaties bekeken door het ministerie. Het is onduidelijk of Wiebes iets met het plan gaat doen, schrijft De Telegraaf maandag.

In het akkoord vonden onder meer Bovag, RAI Vereniging en VNA maatschappelijke partijen als ANWB, Milieudefensie, VNO-NCW en Natuur en Milieu. Bronnen melden aan de krant dat het 'zeer de vraag' is of Wiebes naar aanleiding van het gesloten akkoord aan zijn eigen plannen sleutelt. De staatssecretaris stelde een nieuw bijtellingsplan op nadat het eerste tot veel kritiek leidde.

In de alternatieve plannen van de belangenorganisaties moet de bijtellingscategorie van achttien procent vervallen, waardoor het fiscale verschil tussen hybrides en benzineauto's groter wordt. In plaats daarvan kiezen de belangenorganisaties voor een categorie van 21 procent. Daardoor moet de bijtelling simpeler worden, en wordt het leasen van plug-inhybrides aantrekkelijker, aldus de partijen.

Met het plan moet ongewenste marktverstoring worden voorkomen. Doelstelling binnen het plan is om in 2020 tweehonderdduizend elektrische auto's op de weg te hebben. (Novum)