Clicky

 
Transport Online - Ruimtevliegtuig SpaceShipTwo ontploft

Ruimtevliegtuig SpaceShipTwo ontploft

Ruimtevliegtuig SpaceShipTwo ontploft
31-10-2014 20:42 | Ongevallen | auteur De Redactie

MOJAVE - Een ruimtevliegtuig van Virgin Galactic is vrijdag tijdens een proefvlucht in de woestijn bij Los Angeles neergestort. Een van de piloten is omgekomen, de ander raakte zwaargewond. Dat maakte het bedrijf vrijdagavond bekend. Het ruimteschip zou in de lucht zijn ontploft, onmiddellijk nadat het sleepvliegtuig het had losgelaten en de raketaandrijving was ontstoken.

"Tijdens de test trad er een ernstige afwijking op aan het vaartuig, dat tot gevolg had dat SpaceShip Two verloren ging", liet Virgin Galactic weten. Meer dan dat het bedrijf samen met de autoriteiten zoekt naar de oorzaak van het 'ongeval' liet het niet los. De directeur van de Lucht- en Ruimtehaven Mojave 'bespeurde voor het opstijgen niets aan het toestel dat abnormaal leek'.

Een inzittende van het ruimtevliegtuig heeft het met een parachute verlaten, meldt de politie. Of het om de zwaargewonde overlevende gaat is onduidelijk. De brandweer van Kern liet weten dat zij op weg is naar een locatie in de Mojavewoestijn. De verkeerspolitie zei dat er alarm is geslagen over een crash in de omgeving van Cantil.

Virgin Galactic, dat is opgericht door de schatrijke Britse ondernemer Richard Branson, is een van de voorlopers in het prille ruimtetoerisme. Aan het ruimtevliegtuig SpaceShip Two, doorgaans bemand door twee piloten, wordt gewerkt in de woestijn ten noordoosten van Los Angeles.

De testvlucht van vrijdag was de 55e van het SpaceShip 2. Een moedervliegtuig, de White Knight 2, tilt het ruimtevaartuig meestal naar grote hoogte, waarna het op eigen kracht de ruimte in schiet. De White Knight 2 zou vrijdag veilig zijn geland.

Branson twitterde vrijdagavond dat hij in gedachten bij het personeel van Virgin Galactic en vliegtuigbouwer Scaled is. Hij liet weten dat hij onverwijld naar de Mojavewoestijn vliegt. (Novum/AP)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions