Clicky


Wiebes: naheffing gemiddeld 150 euro

Wiebes: naheffing gemiddeld 150 euro
31-10-2014 12:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De naheffing die naar schatting zo'n vijf tot zes miljoen Nederlanders krijgen, zal uitkomen op een bedrag van gemiddeld 150 euro. Dat zei staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Volgend jaar moet de berekening van de Belastingdienst wel meteen kloppen.

Volgens de bewindsman heeft de naheffing betrekking op vakantietoeslagen, bonussen en dertiende maanden en niet op het reguliere salaris. "Het varieert van enkele tientjes tot maximaal driehonderd euro. Er zijn gevallen denkbaar waarbij het bedrag oploopt tot zevenhonderd euro, maar dan moet je denken aan mensen die meer bonus krijgen dan salaris."

Wiebes vertelde dat de meeste mensen niet bij of terug hoeven te betalen, maar dat het bedrag wordt verrekend. "Ze krijgen minder terug. Dat is onaangenaam, maar we zijn op Prinsjesdag een campagne gestart om mensen te vertellen dat het kan gebeuren. Als mensen het vroeg weten kunnen ze daar rekening mee houden."

De naheffing is het gevolg van het inkomensafhankelijker maken van de heffingskortingen. "De regering heeft besloten tot het anders opzetten van de heffingen. De Belastingdienst heeft toen aangegeven dat niet binnen een jaar te kunnen implementeren. Daarom wordt het verrekend en klopt het voor 2015 wel. Het doet zich vanaf nu niet meer voor", aldus Wiebes. (Novum)