Clicky


Oorzaak ontploffing raket onduidelijk

Oorzaak ontploffing raket onduidelijk
29-10-2014 10:19 | Buitenland | auteur De Redactie

ATLANTIC - Het is nog te vroeg om te zeggen wat er misging tijdens de lancering dinsdagavond van een Antares-raket. De raket met een onbemande capsule vol goederen voor het internationale ruimtestation ISS explodeerde luttele seconden na de lancering in Virginia. Het leverde spectaculaire beelden op, maar ook een schadepost van honderden miljoenen dollars voor het bedrijf Orbital Sciences.

Bij de explosie vielen geen slachtoffers, zei Frank Culbertson van Orbital Sciences. De missie was bovendien goed verzekerd. Geen van de ongeveer 2250 kilo aan goederen aan boord van de Cygnus-capsule was bovendien van essentieel belang voor de zeskoppige bemanning van het ISS. Prioriteit ligt momenteel bij het 'zo snel en veilig mogelijk' repareren van het lanceerplatform, aldus Culbertson.

Onduidelijk is nog waar het defect zat dat leidde tot de explosie. De Antares wordt voortgestuwd door motoren van Russische makelij en mogelijk moet het probleem daar gezocht worden. De lancering van de Antares was maandag al uitgesteld, omdat een vaartuig verzeild was geraakt in de gevarenzone van het vluchttraject.

Orbital Sciences in Virginia is met het bedrijf SpaceX in Californië door NASA ingehuurd om bevoorradingsvluchten naar het ruimtestation uit te voeren.

Woensdag staat een Russische bevoorradingsmissie voor het ISS op het programma. (Novum)