Clicky


Soldaat uit 1940 met militaire eer herbegraven

Soldaat uit 1940 met militaire eer herbegraven
28-10-2014 16:05 | Binnenland | auteur De Redactie

RHENEN - Op donderdag 30 oktober worden op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen de stoffelijke resten herbegraven van een gesneuvelde soldaat uit de meidagen van 1940. Het gaat om korporaal Gijsbert Spandonk uit Lage Zwaluwe. Militairen van 103 Verkenningseskadron “Huzaren Prins Alexander” uit ’t Harde dragen hem naar zijn laatste rustplaats, in aanwezigheid van zijn nabestaanden.

De 25-jarige korporaal Gijsbert Spandonk had zijn dienstplicht al vervuld en diende tijdens de Duitse inval als vrijwilliger bij het 2e Regiment Huzaren Motorrijders. Hij sneuvelde op 12 mei 1940 in Dordrecht. Dit gebeurde vrijwel zeker op de hoek Hugo de Grootlaan - Weeskinderendijk, nadat zijn eenheid door Duitse parachutisten onder vuur was genomen.

Spandonk liet zijn ouders en verloofde achter. Hij werd twee dagen later in Dordrecht begraven en in 1948 overgebracht naar zijn woonplaats. Familie uitte de wens bij de Nederlandse Oorlogsgravenstichting (OGS) om de stoffelijke resten van korporaal Spandonk bij te zetten op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.

De overbrenging wordt uitgevoerd door de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL).