Clicky


Meer vertragingen en annuleringen op luchthavens

Meer vertragingen en annuleringen op luchthavens
28-10-2014 13:20 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Door slecht weer en het grote aantal stakingen waren er deze zomer op Nederlandse luchthavens 6,3 procent meer vluchten die uitvielen of grote vertraging opliepen. Gedupeerde reizigers konden echter over minder vluchten een vergoeding claimen. Dat meldt juridisch dienstverlener Euclaim dinsdag.

Tussen 30 maart en 25 oktober, de periode van de zomertijd, waren er 3494 vluchten die werden geannuleerd of meer dan drie uur vertraging hadden. Het aantal 'claimbare vluchten' daalde in de periode naar 2232, tegen 2292 vluchten een jaar eerder. Vooral bij Corendon Airlines en Vueling waren veel minder incidenten te claimen.

In totaal waren er 1262 incidenten waarbij de betrokken luchtvaartmaatschappij zich kan beroepen op overmacht. Onder meer een staking van Franse luchtverkeersleiders in juni en die van hun Italiaanse collega's vorige maand valt hun niet aan te rekenen. Hetzelfde geldt voor extreem weer. Dat leidde op 28 juli tot het schrappen van 331 vluchten, tien procent van alle incidenten in de meetperiode.

Reizigers kunnen een vergoeding krijgen als de maatschappij van de uitgevallen vlucht te weinig heeft gedaan om de vertraging te beperken of de annulering te voorkomen. (Novum)