Clicky


Wilders dreigt opnieuw met motie van wantrouwen

Wilders dreigt opnieuw met motie van wantrouwen
28-10-2014 11:15 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders dreigt opnieuw het vertrouwen in het kabinet op te zeggen. Premier Mark Rutte (VVD) cum suis moet opstappen als de naheffing die Brussel heeft opgelegd, ook wordt overgemaakt. Dat meldt Wilders dinsdagochtend op Twitter.

"Als het kabinet ook maar 1 eurocent extra aan Brussel geeft moeten ze opstappen", twittert hij. "En wel meteen." In een tijd van crisis 'waarin de burger wordt gepakt met lagere pensioenen, hogere belastingen en minder zorg is het onaanvaardbaar dat het kabinet Brussel extra spekt', zegt hij in een toelichting tegen de NOS. "Genoeg is genoeg; geen cent dus of naar de koning."

Donderdag lekte uit dat Nederland een naheffing van 642 miljoen euro moet betalen. De grootste naheffing, van ruim 2,1 miljard, is voor Groot-Brittannië. Het nieuws leidde tot grote ophef. De Britse premier David Cameron zei dat hij het bedrag niet op 1 december zou betalen. Voor die datum moeten de bedragen zijn overgemaakt, anders kan de Europese Commissie een boete opleggen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is wel bereid het geld over te maken, mits de naheffing gebaseerd is op correcte cijfers. Het CBS liet maandagavond weten dat dat het geval is. Dijsselbloem en Rutte reageerden vorige week verbaasd op het nieuws, maar eurocommissaris Jacek Dominik zei maandag dat de lidstaten sinds 17 oktober op de hoogte zijn van de naheffingen.

Het is niet de eerste keer dat Wilders het kabinet naar huis probeert te sturen. De afgelopen jaren diende de PVV al talloze moties van wantrouwen in. (Novum)