Clicky


Wiebes: ruimte voor aanpassing leasetaks

Wiebes: ruimte voor aanpassing leasetaks
27-10-2014 17:45 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) wacht de voorstellen af waarmee de VVD-fractie de scherpe randjes van de nieuwe bijtellingsregels voor leaserijders wil afhalen. Dat zei Wiebes maandagmiddag na afloop van een eerste overleg over het belastingplan voor volgend jaar. Er is volgens hem ruimte voor aanpassingen zonder het Energieakkoord open te hoeven breken.

Tijdens het debat werd duidelijk dat Helma Neppérus (VVD) grote moeite heeft met het voorstel om leaserijders meer te belasten. In dat voorstel vallen bijna alle nieuwe contracten voor leaseauto's in 2016 in het hoogste bijtellingstarief van 25 procent. De liberaal vindt dat bezitters van elektrische en hybride auto's worden 'gepamperd' en kondigde een amendement aan om dit ongedaan te maken. Ook de PvdA bleek niet heel enthousiast over het plan.

Wiebes zei dat hij slechts de milieudoelen uit het Energieakkoord heeft vertaald naar fiscale maatregelen. Als de Tweede Kamer de bijtelling anders vorm wil geven, dan moet Neppérus dat akkoord anders 'interpreteren'. Volgens Wiebes is dat niet onmogelijk, bijvoorbeeld door te kiezen voor een ander groeipad. "Het is niet onmogelijk. Er staat geen harde muur. Het kan, maar dan moet je andere ambities en andere doelstellingen hanteren bij het Energieakkoord. Ik ga daar niet over."

Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) en minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) gaan wel over de uitvoering van het Energieakkoord. Wiebes moet de wijzigingsvoorstellen van de VVD dan ook met Mansveld en Kamp bespreken, zei hij. "Ik ben daar een beetje de facilitator."

Wiebes toonde verder begrip voor de opstelling van Neppérus. Hij wees erop dat aanvankelijk alle fiscale voordelen voor elektrische en hybride auto's zou vervallen. "Ik snap dat. We komen uit dezelfde liberale familie. Ik ben niet verbaasd wat Neppérus vindt."

Ook benadrukte de staatssecretaris dat geen sprake is van een lastenverzwaring. Dat is 'totale waanzin'. Er is een verschuiving van veertig miljoen euro. "Dat is heel beperkt." Per auto gaat het om gemiddeld vijftien euro per maand. Bovendien staat het iedereen vrij om de auto te kiezen die hij wil en de lage categorieën van zeven en veertien procent blijven bestaan. "Als je daar een auto in kiest, scheelt het je niets."

De Tweede Kamer praat volgende week maandag verder over de belastingplannen van het kabinet. (Novum)