Clicky


Brazilianen trekken aan langste eind in bananendeal

Brazilianen trekken aan langste eind in bananendeal
27-10-2014 16:26 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Chiquita wordt overgenomen door de Braziliaanse bedrijven Cutrale en Safra. Per aandeel leggen zij 14,50 dollar (11,46 euro) neer voor de Amerikaanse bananenproducent, die lange tijd een prooi leek voor branchegenoot Fyffes. De top van Chiquita meldde maandag dat de deal, die wordt gewaardeerd op 1,3 miljard dollar, unaniem is goedgekeurd.

Sappenfabrikant Cutrale en investeringsmaatschappij Safra deden sinds augustus al twee tevergeefse biedingen op Chiquita. Donderdag besloten ze voor de derde keer een bod uit te brengen, een dag voor de aandeelhouders van Chiquita zouden stemmen over het voorstel om te fuseren met het Ierse Fyffes. De aandeelhouders stemden tegen.

Fyffes en Chiquita hadden in maart aangekondigd te willen fuseren, wat zou resulteren in de grootste bananenproducent ter wereld. Na de fusie moet het hoofdkantoor naar Ierland verhuizen, zodat het bedrijf minder belasting kwijt zou zijn. Chiquita zal, nu het met Cutrale en Safra in zee gaat, compensatie moeten betalen aan Fyffes.

Als de deal door toezichthouders wordt goedgekeurd, is Chiquita eind dit jaar of begin volgend jaar dochter van de Cutrale-Safra Groep. Het hoofdkantoor van Chiquita blijft in New Jersey. (Novum)