Transport Online - Doodstraf geëist voor kapitein vergaan veer Z-Korea

Doodstraf geëist voor kapitein vergaan veer Z-Korea

Doodstraf geëist voor kapitein vergaan veer Z-Korea
27-10-2014 10:40 | Algemeen | auteur De Redactie

ANSAN - De kapitein van de in april vergane Zuid-Koreaanse veerboot Sewol moet de doodstraf krijgen. Dat vinden de aanklagers, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap maandag. Kapitein Lee Joon-seok is volgens hen schuldig aan de dood van meer dan driehonderd opvarenden, onder wie veel scholieren.

Justitie verwijt de bemanning van de veerboot en haar kapitein in het bijzonder dat zij de passagiers na de schipbreuk aan hun lot hebben overgelaten. Verscheidene overlevenden getuigden in de rechtszaal zelfs dat zij het uitdrukkelijke bevel kregen het zinkende schip niet te verlaten. Daardoor kwamen veel meer opvarenden om dan het geval was geweest als de bemanning naar behoren had gehandeld.

De aanklagers eisten maandag een levenslange gevangenisstraf voor drie andere brugofficieren. Justitie vroeg de rechtbank elf andere bemanningsleden gevangenisstraffen tot dertig jaar op te leggen. Het veertiental en hun kapitein waren onder de eerste opvarenden die van de Sewol werden gered.

Lee heeft verontschuldigingen aangeboden voor het in de steek laten van de passagiers. Hij houdt echter vol dat hij niet wist dat hij hen door zijn optreden in gevaar bracht. De kapitein gaf tegenstrijdige antwoorden op de vraag of hij na de schipbreuk de ontruiming van het schip had bevolen.

De rechter in Zuid-Korea kan de doodstraf nog opleggen, maar die wordt niet meer voltrokken. In 1998 werd een moratorium op terechtstellingen ingesteld. De laatste executie vond in 1997 plaats. (Novum/AP)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,657
Diesel1,324

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions