Clicky


Jos van Rey vervolgd voor corruptie

Jos van Rey vervolgd voor corruptie
24-10-2014 15:23 | Binnenland | auteur De Redactie

ROERMOND - Oud-wethouder van Roermond Jos van Rey wordt vervolgd voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen van ruim 175 duizend euro. Twee medeverdachten, projectontwikkelaar Piet van P. en oud-wethouder van Roermond Tilman Schreurs, worden vervolgd wegens omkoping. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Van Reys advocaat is vrijdag op de hoogte gesteld van de dagvaarding. De Limburgse oud-VVD'er beschikt al enkele maanden over een voorlopige tenlastelegging, waarin hij wordt verdacht van actieve ambtelijke omkoping en verkiezingsfraude. De aanklacht is nu uitgebreid met passieve ambtelijke omkoping en witwassen. Vanwege de nog lopende getuigenverhoren bij de rechter-commissaris verwacht het OM de definitieve tenlastelegging medio december uit te brengen.

Het OM begon in de zomer van 2012 een strafrechtelijk onderzoek tegen Van Rey vanwege verdenkingen van ambtelijke corruptie. Hij zou geld hebben aangenomen van zijn vriend en zakenpartner Van P.

Al snel daarna ontstond door een afgeluisterd telefoongesprek de verdenking van het lekken van informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. Van Rey was als adviseur betrokken bij deze procedure.

De 69-jarige Van Rey was veertien jaar lid van de Tweede Kamer en zat in de Eerste Kamer toen de verdenkingen tegen hem openbaar werden. Hij trad terug als senator en wethouder en verliet later ook de VVD, om vervolgens een eigen lokale partij in Roermond te beginnen, die hoge ogen gooide bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Het einddossier van de Rijksrecherche en de FIOD, dat meer dan honderd ordners informatie omvat, wordt medio november verwacht. Het onderzoek duurde ruim twee jaar, waarin de Rijksrecherche, FIOD en de rechter-commissaris meer dan tweehonderd getuigen hebben gehoord, van wie een aantal op verzoek van Van Rey. Daarnaast is uitgebreid onderzoek gedaan naar in beslag genomen administraties en dossiers.

De regiezitting dient op 20, 21 en 22 januari in de rechtbank in Rotterdam. Dan kunnen de advocaten van de verdachten hun onderzoekswensen kenbaar maken. Wanneer de strafzaak inhoudelijk kan worden behandeld is nog niet bekend. (Novum)