Chauffeur staat centraal bij nieuwe Volvo-trainingen

Chauffeur staat centraal bij nieuwe Volvo-trainingen
26-06-2008 09:34 | Wegvervoer | auteur de redactie
Volvo heeft een uitgebreid trainingsprogramma voor vrachtwagenchauffeurs ontwikkeld op basis van bestaande werksituaties en verkeersomstandigheden. Daarmee is Volvo goed voorbereid op de nieuwe EU-richtlijn.

Vanaf september 2009 vereist de EU-richtlijn dat alle transporteurs hun chauffeurs een EU-gecertificeerd trainingsprogramma van 35 uur aanbieden dat in een periode van 5 jaar moet zijn doorlopen.

"We verwelkomen dit initiatief," zegt Lennart Pilskog, Head of Public Affairs bij Volvo Trucks. "We kunnen de cursus baseren op het bestaande chauffeurtrainingsprogramma dat productkennis, veiligheid en efficiency omvat en dat nu al voldoet aan de meeste van de toekomstige EU-eisen."

De EU-richtlijn vereist onder andere training in efficiënt rijden, veiligheid, gezonde werkomgeving en relevante wetgeving en bepalingen voor de industrie.

"We bieden al een tijdje cursussen aan in zuinig rijden en gaan nu ook van start met een cursus over veiligheid. Andere trainingsblokken worden geleidelijk aan geïntroduceerd," zegt Mikael Lidhage, hoofd chauffeurstraining bij Volvo Trucks.

Safety Training
Volvo voert al vanaf 1969 uitvoerige veiligheidsonderzoeken uit en heeft een unieke database opgebouwd. Deze bevat oorzaken van ongevallen en hoe ongevallen kunnen worden voorkomen. In de nieuwe veiligheidscursus 'Volvo Trucks Safety Training' worden chauffeurs opgeleid in gevaren en risico’s met betrekking tot wegtransporten. Chauffeurs leren ook hoe ze ongevallen moeten voorkomen en in verschillende werksituaties veilig kunnen omgaan met hun voertuig om zo de veiligheid van zichzelf en anderen te vergroten.

"We zijn ervan overtuigd dat deze training de veiligheid van de chauffeurs verbetert," zegt Mikael Lidhage. "Ze zijn minder gestresst en werken met grotere veiligheidsmarges. Dit vermindert het risico op ongevallen en reduceert de kosten voor schade en reparaties."Fuel Efficient Driver Training
De 'Volvo Trucks Fuel Efficient Driver Training' verschaft kennis over factoren die van invloed zijn op het brandstofverbruik en hoe met deze factoren om te gaan in de praktijk. Dit bespaart brandstof en vermindert de belasting op het milieu. De chauffeurs krijgen informatie over hun voertuig, hoe ze dit optimaal kunnen gebruiken en hoe het rijden door externe factoren wordt beïnvloed.

"De training biedt chauffeurs veel praktische tips waar niet alleen zijzelf maar ook de transportbedrijven baat bij hebben," verklaart Mikael Lidhage. "Goede planning en een constante snelheid resulteren in relaxter rijden, minder ongevallen en meer plezier in het werk. Transporteurs hebben voordeel bij minder uitval en lagere kosten. De training leidt tot duidelijke brandstofbesparingen, lagere kosten voor reparatie en onderhoud en opvallende reductie van schadelijke uitstoot. Een reductie van vijf procent van het brandstofverbruik is niet ongebruikelijk. Dankzij deze chauffeurstraining kunnen klanten hun winstgevendheid verhogen en de belasting voor het milieu verminderen."

Andere trainingsblokken worden ontwikkeld zodra de EU-richtlijn duidelijk is en na implementatie hiervan in de nationale wetgeving van elke lidstaat.

"Als leverancier van uitgebreide, geavanceerde transportoplossingen zijn we er altijd op gebrand onze chauffeurs en transporteurs te ondersteunen om hun activiteiten zo doordacht en veilig mogelijk te maken," besluit Lennart Pilskog.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden