Transport Online - Europarlement akkoord met Sloveense transport commissaris

Europarlement akkoord met Sloveense transport commissaris

Europarlement akkoord met Sloveense transport commissaris
21-10-2014 10:10 | Politiek | auteur De Redactie

BRUSSEL - De sociaaldemocraten in het Europees Parlement hebben dinsdag het groene licht gegeven voor de Sloveense kandidaat-eurocommissaris voor transport, Violeta Bulc. Daarmee is de nieuwe Europese Commissie verzekerd van een meerderheid in het parlement woensdag.

Bulc werd maandagavond in Straatsburg gehoord door de transportcommissie van het Europese parlement. De sociaaldemocraten oordeelden dat ze de zitting goed heeft doorstaan, zeker gezien het feit dat ze maar vier dagen de tijd had om zich voor te bereiden. Eerder had de centrumrechtse Europese Volkspartij haar zegen al aan Bulc gegeven, waardoor ze verzekerd is van een meerderheid.

Woensdag moet het parlement de voltallige commissie van Jean-Claude Juncker goedkeuren of wegstemmen, waarna de commissarissen op 1 november aan het werk kunnen. De Europarlementariërs mogen geen afzonderlijke kandidaat-commissarissen verwerpen, maar ze kunnen wel zodanig zware druk uitoefenen dat een kandidaat zich uiteindelijk terugtrekt.Dat gebeurde met de oorspronkelijke Sloveense kandidaat, oud-premier Alenka Bratusek. Zij deed het twee weken rampzalig slecht tijdens haar hoorzitting voor de post van vicevoorzitter van de commissie voor de energie-unie.Slovenië moest toen in allerijl een nieuwe kandidaat uit de hoed toveren. Dat werd Bulc, een ondernemer zonder politieke ervaring die pas een maand vicepremier van haar land is.

Bulc werd te licht bevonden om de beoogde portefeuille van Bratusek over te nemen. Daarom neemt zij transport over van de Slowaak Maros Sefcovic, die nu als vicevoorzitter de energie-unie voor zijn rekening neemt.

Sefcovic, die nu nog eurocommissaris voor institutionele betrekkingen is, doorstond maandagavond met glans zijn hoorzitting voor zijn nieuwe post. De Europarlementariërs hadden hem eerder al goedgekeurd voor de transportportefeuille. "De transportcommissie wilde unaniem verdergaan met Sefcovic", zei Wim van de Camp (CDA) tijdens de hoorzitting, "maar Bulc is niet schuldig aan de fouten van de Sloveense regering." Van de Camp vindt het belangrijk dat de commissie zonder uitstel kan beginnen.

Met de steun van centrumrechts, sociaaldemocraten en liberalen (de politieke familie van Bulc) zou de commissie woensdag probleemloos een meerderheid van het parlement achter zich moeten krijgen. Groenen en klein links stemmen naar verwachting tegen, de conservatieven (de derde grootste groep in het parlement) beraden zich nog. De twee Nederlandse conservatieven, Pieter van Dalen (ChristenUnie) en Bas Belder (SGP) zullen zich van stemming onthouden. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,817
Diesel1,494

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions