Clicky


Onrust onder Hoyer chauffeurs [update]

Onrust onder Hoyer chauffeurs [update]
20-10-2014 10:03 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

ROTTERDAM - [update woe 22 okt] CNV Vakmensen ontvangt de laatste tijd veel berichten over zaken die spelen bij Hoyer. Wat is er aan de hand? "Veel, heel veel, hebben wij zo het vermoeden. Ons bereiken verschillende signalen van ongeruste chauffeurs. Chauffeurs die niet weten hoe de toekomst bij Hoyer eruit ziet. Vragen over collega’s die ontslagen worden. Collega’s die het gevoel hebben dat ze de "rot" klusjes krijgen. Vergoedingen die niet meer betaald worden, etc. etc.", meldt Brigitte Staal van CNV Vakmensen.

"Er lijkt bij Hoyer sprake van een ingezette route die niet gedeeld wordt met het personeel, waarbij men aan "cherry picking" doet. Een route die niet met de vakbonden gedeeld wordt. Terwijl bij een ontslag van meer dan vijf personen de vakbonden geïnformeerd dienen te worden. Als we nu de individuele ontslagen bij elkaar optellen, dan zien we dat dit structureel is. Elke paar maanden verdwijnen er weer een aantal medewerkers en niemand weet waar dit eindigt", vervolgt Staal.

"Hoyer spreekt niet van een reorganisatie, maar geeft aan dat ze telkens bijsturen. Elke keer komt men erachter dat het toch een beetje anders moet en dat er dan personeel boventallig wordt. Om het voor die boventallige medewerkers goed te regelen is er een regeling zegt Hoyer. Het mag duidelijk zijn dat de vakbonden hier anders over denken", meldt Staal tot slot.

CNV Vakmensen organiseert daarom een bijeenkomst voor Hoyer personeel. Deze bijeenkomst vindt plaats op 1 november aanstaande tussen 10:00 en 12:00 uur in het Unifil te Gorinchem.

Hoyer laat dinsdagmiddag middels haar advocaat weten zich niet te herkennen in bovenstaande. Volgens de advocaat "heeft Hoyer niets gemerkt van onrust onder het personeel."

Daarnaast zou er volgens de advocaat van Hoyer geen sprake zijn van een "stille" reorganisatie, zoals CNV Vakmensen meldt. Volgens Hoyer zijn er "in totaal slechts twee chauffeurs, met wederzijds goedvinden, uit dienst getreden wegens disfunctioneren. Momenteel lopen er met twee andere chauffeurs eveneens onderhandelingen over een beëindiging met wederzijds goedvinden wegens disfunctioneren." De advocaat benadrukt in haar brief dat er geen sprake is van een reorganisatie.

Eveneens is het volgens de advocaat niet juist dat bij ontslag van meer dan vijf werknemers de vakbonden geïnformeerd diene te worden. Volgens haar is dat "enkel indien sprake is van een reorganisatie van meer dan vijf werknemers. Er is sprake van beëindigen van het dienstverband met wederzijds goedvinden wegens persoonsgebonden redenen. Er is dus geen sprake van een reorganisatie."

Volgens de advocaat zijn er eveneens geen betalingsachterstanden bij Hoyer jegens zijn werknemers. "Cliënte betaalt alle werknemers steeds op tijd."

Overigens meldt de advocaat eveneens dat Hoyer VNC Vakmensen zou hebben uitgenodigd voor een gesprek op 20 oktober jongstleden. Hoyer vindt het, volgens de advocaat, "kwalijk dat CNV Vakmensen deze bespreking niet heeft afgewacht" en de uitnodiging voor de bijeenkomst op 1 november aanstaande in Gorinchem al aangekondigd heeft.