Onderzeese indringer voor Zweden 'driemaal gezien'

Onderzeese indringer voor Zweden 'driemaal gezien'
20-10-2014 00:20 | Buitenland | auteur De Redactie

HELSINKI - Het Zweedse leger heeft de afgelopen dagen driemaal een buitenlandse indringer waargenomen voor de kust van Stockholm. Het leger zoekt naar eigen zeggen met man en macht naar wat volgens Zweedse media een onderzeeër is die de scherenkust bij de hoofdstad onveilig zou maken.

Vice-admiraal Anders Grenstad gaf zondag een foto vrij waarop in de verte een object was te zien dat half onder het wateroppervlak lag. Een vreemde mogendheid zou zijn oog op het gebied hebben laten vallen. Grenstad wilde niet speculeren over het type vaartuig dat het zou betreffen, noch zeggen naar welke vreemde mogendheid de verdenking uitgaat.

De doorgaans goed geïnformeerde krant Svenska Dagbladet meldde eerder op de dag dat de Zweedse inlichtingendienst een S.O.S. had opgevangen van een Russische minionderzeeër die voor de Zweedse kust in de problemen zou zijn geraakt. De boodschap was bedoeld voor zijn thuisbasis in Rusland. Vice-admiraal Grenstad zei zondag daarvan niets te weten.

Volgens het Russische ministerie van defensie voeren al Ruslands onderzeeërs en marineschepen 'ergens op de wereldzeeën hun taken volgens plan uit'. ''Er zijn geen incidenten of ongelukken met Russische oorlogsbodems gebeurd'', aldus een defensiewoordvoerder. Meer liet Moskou volgens Russische media niet los.

De Concord, een Russische olietanker die al dagen voor de Zweedse kust heen en weer voer, heeft volgens de Zweedse zeevaartdienst zondagochtend de steven gekeerd in de richting van Rusland. Onderweg is de tanker echter plotseling weer omgedraaid. De Concord zou nu weer naar Zweden terugvaren. Volgens Zweedse media houden de manoeuvres van het schip verband met de zoektocht naar de vermoedelijke onderzeeër.

Het Zweedse leger stuurde vrijdag een aantal oorlogsbodems, vliegtuigen en eenheden van de landsverdediging naar het kustgebied om de zaak te onderzoeken. Een 'betrouwbare bron' zou alarm hebben geslagen over 'onderwateractiviteit van een vreemde mogendheid' in de wateren van de scherenkust bij Stockholm. Die bestaat uit een archipel van duizenden kleine eilandjes en stukken rots, die zich tot tachtig kilometer in de Oostzee uitstrekt. (Novum/AP)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,478

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden