Clicky


D66 en CDA willen hoorzitting over MH17-onthulling

D66 en CDA willen hoorzitting over MH17-onthulling
19-10-2014 18:58 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - CDA en D66 hebben een hoorzitting aangevraagd over de onthulling van Der Spiegel dat pro-Russische separatisten in juli vlucht MH17 uit de lucht hebben geschoten in het oosten van Oekraïne. De Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) laten dat zondag weten.

Het Duitse weekblad berichtte zondag dat de separatisten het Maleisische toestel naar beneden hebben gehaald met een luchtafweerraket. Der Spiegel baseert zich op de chef van de Duitse inlichtingendienst, die de conclusies eerder deze maand presenteerde aan een parlementaire commissie. Hij toonde satellietbeelden en foto's op basis waarvan de dienst een gedetailleerde analyse van de aanslag met een zogenoemde Boek-raket heeft gemaakt. De raket kwam vlak bij het toestel tot ontploffing.

"Welke beelden zijn er en welke bewijs bevatten ze?", vraagt Omtzigt zich af. Internationale experts moeten daar op de hoorzitting helderheid over verschaffen, vindt de CDA-politicus.

Rusland en Oekraïne wijzen naar elkaar als veroorzaker. De chef van de Duitse Bundesnachrichtendienst, Gerhard Schindler, vertelde de parlementsleden dat beide landen hebben geknoeid met opnamen. De Russen hadden beweerd dat de raket is afgevuurd door Oekraïense soldaten en dat in de buurt van de MH17 een Oekraïens jachtvliegtuig vloog, maar dat was volgens Schindler niet het geval. "Het waren pro-Russische separatisten", citeert Der Spiegel hem.

De MH17 stortte op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders en vier Duitsers. De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de crash onder de loep neemt, heeft nog geen dader aangewezen. Wel concludeerde de raad vorige maand dat het vliegtuig is doorboord door een groot aantal metalen objecten, zonder daarbij het woord raket te noemen. Het Openbaar Ministerie is ook bezig met een onderzoek.

De satellietbeelden en foto's zijn overigens bekend bij de Nederlandse autoriteiten. "Alle lijnen staan open om informatie met de Onderzoeksraad en het Openbaar Ministerie te delen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie in een reactie. "Het feit dat Nederland internationaal onderzoeksleider is maakt het des te belangrijker dat conclusies zorgvuldig worden getrokken." (Novum)