Clicky


Minder baanverlies bij internationale bedrijven

Minder baanverlies bij internationale bedrijven
17-10-2014 11:07 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Bij bedrijven die internationaal actief zijn, gaan in crisistijd ruim de helft minder banen verloren dan bij bedrijven die alleen op het eigen land gericht zijn. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag in de internationaliseringsmonitor. Sinds de crisis gingen er in Nederland 250 duizend banen verloren, de ergste krimp in 45 jaar.

Tussen 2008 en 2009 was de krimp in het aantal banen bij beide type bedrijven nog gelijk. In 2011 en 2012 was er bij bedrijven zonder buitenlandse handel of investeringen een veel snellere afname waar te nemen. "Bedrijven die internationaal actief zijn, bleken qua werkgelegenheid beter in staat de economische crisis het hoofd te bieden", aldus het CBS.

De internationale handel in goederen en diensten zorgde in 2012 voor 2,2 miljoen banen in Nederland. Dat is zo'n vijftig procent meer dan 25 jaar geleden. Het aantal voltijdsbanen steeg in die periode met veertig procent. De toename is bijna het dubbele van de banengroei dankzij binnenlandse consumptie. In 2012 was een op de drie banen te danken aan de export, aldus het statistiekbureau.

In de internationale dienstensector verdubbelde het aantal Nederlandse banen sinds 1988 naar achthonderdduizend in 2012. Dat gebeurde vooral in de groot- en detailhandel, de ict-sector en uitzendbranche. Die takken profiteerden volgens het CBS het meest van de toegenomen internationalisering. (Novum)