Clicky


Helft transportbedrijven lapt regels aan laars

Helft transportbedrijven lapt regels aan laars
17-10-2014 10:08 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

DEN HAAG - Ruim de helft van de bedrijven in de transportsector schiet tekort in het naleven van de arbowetgeving. Dat staat in een rapport van de Inspectie SZW dat vrijdag is gepubliceerd.

Tussen 2011 en 2013 voerde de inspectie bijna 4700 controles uit. Bij 55 procent moesten inspecteurs handhavend optreden. Dat gebeurde meestal in de vorm van een waarschuwing of een eis tot naleving. Het aantal inspecties waarin een boete werd opgelegd of het bedrijf de deuren moest sluiten nam tussen 2012 en 2013 tot van twee tot acht procent.

Volgens de inspectie hebben werkgevers de risico's niet altijd in beeld en namen ze daardoor ook geen maatregelen. Vooral kleinere bedrijven houden zich vaak niet aan de regels.

Het aantal slachtoffers van arbeidsongevallen in de deelsectoren wegvervoer en distributie daalde tussen 2010 en 2012 van 193 naar 164. Bij de meeste ongelukken is een heftruck betrokken. Zo schort het volgens de inspectie nog al eens aan de deskundigheid van de chauffeur.

Branchevereniging van verladers EVO vindt het 'zorgelijk' dat de helft van de werkgevers onvoldoende zicht heeft op de veiligheidsrisico's. De vereniging vindt dat bedrijven daar meer werk van moeten maken. De daling van het aantal ongevallen wijt de EVO vooral aan de verschillende veiligheidscampagnes.

Bedrijven die tijdens de inspecties niet op orde waren, krijgen opnieuw een bezoek van de Inspectie. Dat is dit jaar (2014) reeds gestart en gaat door tot het bedrijf de arbeidsomstandigheden op orde heeft. Bij herhaling van de overtredingen worden de sancties steeds zwaarder, zo worden de boetes hoger.

In de loop van 2015 zal de Inspectie prioriteit geven aan het bestrijden van overtredingen van arbeidsmarktwetten en de aanpak van arbeidsmarktfraude in deze sector. (Novum)