Clicky


'Regelluwe zone in Amsterdamse haven'

'Regelluwe zone in Amsterdamse haven'
17-10-2014 09:50 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De haven in Amsterdam krijgt mogelijk al over twee maanden een vrije zone waarin ondernemers zich aan minder regels hoeven te houden. De Amsterdamse coalitiepartijen VVD, D66 en SP hebben daar afspraken over gemaakt, schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag.

De vrije zone moet een impuls geven aan de lokale economie en banen creëren in onder andere de duurzame maakindustrie. Het deel van de haven moet een 'regelluwe proeftuin' worden voor bestaande en nieuwe bedrijven, aldus de zakenkrant.

Bedrijven die zich in de zone vestigen kunnen sneller vergunningsprojecten doorlopen. Al te strikte bestemmingsplannen worden opgeheven. "In plaats van over elke aanvraag afzonderlijk te beslissen kan de gemeente op voorhand aangeven welk type onderneming zich niet in een gebied mag vestigen. Dit schept duidelijkheid en scheelt tijd en kosten voor de ondernemer", luidt het voorstel.

Het voorstel moet vooral innovatieve en groene ondernemers stimuleren zich in Amsterdam te vestigen. "Dit kan onder andere door ondernemers de mogelijkheid te bieden zelf stroom op te wekken voor eigen en elkaars gebruik", aldus het conceptvoorstel. (Novum)