Clicky


Amsterdamse beurs naar laagste stand in jaar

Amsterdamse beurs naar laagste stand in jaar
16-10-2014 18:17 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het Damrak is donderdag opnieuw lager gesloten. Gesteund door goede Amerikaanse macro-economische cijfers was het verlies wel minder groot dan woensdag. De AEX-index sloot de dag 0,9 procent lager af, op 376,27 punten. Dat betekende de laagste stand in twaalf maanden.

Woensdag sloot de AEX 3,5 procent lager. Hiermee is de Amsterdamse beurs in een tijdbestek van een paar weken van de hoogste stand van dit jaar naar de laagste gedaald.

Andere Europese beurzen tekenden donderdag nog wel een fors verlies op, waarbij de Spaanse beurs zelfs twee procent inleverde. Bij alle beurzen was na de Amerikaanse macrocijfers wel sprake van een licht herstel. De wekelijkse steunaanvragen daalden tot het laagste niveau in de afgelopen veertien jaar. Daarnaast steeg de industriële productie sterker dan voorzien.

In de AEX kleurde het merendeel van de aandelen rood. Daarbij zaten met name oliegerelateerde aandelen in de hoek waar de klappen vielen. Een van de grootste dalers onder de hoofdfondsen was Fugro met een verlies van 2,4 procent. Sectorgenoot SBM Offshore werd 1,3 procent goedkoper, terwijl Shell 2,0 procent aan beurswaarde zag verdampen.

ASML sloot wel hoger nadat het bedrijf woensdag nog onderuitging na een update over het derde kwartaal. ASML won 1,6 procent. AkzoNobel profiteerde van een koopaanbeveling en koerste 2,5 procent hoger. Randstad werd 3,1 procent hoger verhandeld en was daarmee de sterkste stijger in de AEX.

De uitzenders in de Midkap, de beursindex voor middelgrote fondsen, hadden juist een slechte dag. USG People verloor 2,1 procent en Brunel International werd 2,8 procent minder waard.

Verder sloot Wereldhave vlak nadat het zes Franse winkelcentra kocht van sectorgenoot Unibail-Rodamco. Wereldhave betaalde volgens ING een marktconforme prijs.

Beleggers zetten ook Sligro bijna een procent lager na de presentatie van de kwartaalcijfers. Volgens ING is het derde kwartaal bij het groothandel- en supermarktconcern teleurstellend verlopen. Dat kwam vooral doordat de omzet van supermarktdochter Emté terugliep.

Air France-KLM was de uitblinker in de Midkap met een koerswinst van 6,5 procent. Dat kwam doordat Air France een akkoord bereikte met zijn piloten over de plannen met Transavia France. De eerder stakingen tegen de ontwikkeling van een prijsvechter kostte de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij nog meer dan driehonderd miljoen euro. (Novum)