Clicky


Kloosterboer breidt logistieke activiteiten uit in Zweden

Kloosterboer breidt logistieke activiteiten uit in Zweden
16-10-2014 13:16 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

IJMUIDEN - Logistiek dienstverlener Kloosterboer heeft onlangs een overeenkomst getekend met voedselproducent Findus voor het bouwen en exploiteren van een volautomatisch hoogbouwvrieshuis in Bjuv, Zweden. Het gebouw wordt het grootste hoogbouwvrieshuis in Zweden en biedt ruimte aan meerdere klanten die de Zweedse markt bedienen. Door meerdere verladers te consolideren op één locatie, kan de distributie op efficiënte wijze plaatsvinden.

Strategische locatie

Findus, dat zijn hoofdactiviteiten gevestigd heeft in Bjuv in het zuiden van Zweden, heeft de bouw van een nieuwe fabriek en een nieuw vrieshuis, met een totale investering van circa 70 miljoen Euro, geïnitieerd. Bjuv is een strategische locatie voor de bouw van dit nieuwe 38 meter hoge volautomatisch vrieshuis. De regio met de haven van Helsingborg en de brug van Kopenhagen naar Malmö wordt gezien als de ‘port of entry’ voor Zweden voor multimodaal goederenvervoer.

Het vrieshuis wordt middels conveyors gekoppeld aan de fabrieken van Findus. Grondstoffen en halffabricaten worden automatisch en just-in-time in de juiste volgorde naar de verschillende productielijnen gestuurd. De pallets met gereed product worden vervolgens weer automatisch in het vrieshuis ingeslagen.

Duurzaam gebouwd

De bouw van het volautomatisch hoogbouwvrieshuis met een opslagcapaciteit van 74.000 palletplaatsen is in augustus 2013 gestart. Het pand wordt volgens de laatste duurzaamheidsnormen gebouwd. De optimale constructie van het gebouw zorgt voor 45% minder energieverbruik in vergelijking met een conventioneel vrieshuis. Met behulp van een slimme algoritmiek zorgt het material handling system voor de in-, uit- en opslag van de pallets. Doordat het vrieshuis naast de productielocatie van Findus wordt gebouwd, wordt er ook op transportkosten bespaard. De besparing van ongeveer 100.000 km levert een reductie op van ongeveer 94.000 kg CO2 uitstoot.

Logistieke partner

Findus heeft gekozen voor Kloosterboer als nieuwe logistieke partner vanwege haar expertise in de ontwikkeling en exploitatie van volautomatische vrieshuizen en vanwege haar reputatie in het vinden van innovatieve en duurzame logistieke oplossingen en de focus op continue verbetering van de bedrijfsvoering.

Samenwerking

Kloosterboer biedt Findus een duurzaam en innovatief dienstenpakket in de supply chain. Dit leidt tot aanzienlijk operationele en financiële prestatieverbeteringen. “Met het strategisch partnerschap met Findus willen we efficiency in automatisering, integratie van diensten en optimalisatie van transport bereiken”, volgens de directie van Kloosterboer.