Clicky

 
Transport Online - NS mag toch gooi doen naar Limburgs ov

NS mag toch gooi doen naar Limburgs ov

NS mag toch gooi doen naar Limburgs ov
16-10-2014 12:28 | Algemeen | auteur De Redactie

MAASTRICHT - De NS mag toch proberen om het regionale openbaar vervoer in Limburg in de wacht te slepen. Dat heeft de rechtbank in Maastricht donderdag bepaald. Vervoerder Veolia had in een kort geding geëist dat NS-dochters Abellio en Qbuzz niet mochten meedingen in de aanbesteding van de zuidelijke provincie.

Veolia vindt dat de NS te veel voordelen heeft ten opzichte van concurrenten, waardoor de NS een lagere prijs kon bieden dan andere partijen. Zo zou de NS geen dure afspraken over aansluitingen hoeven maken, omdat het de rest van het spoornet al exploiteert. Bovendien zou de NS verliezen op de lijnen kunnen compenseren met winstgevende activiteiten.

Hierdoor was 'nooit een sluitende businesscase' te maken, aldus Veolia. Ook was Veolia bang dat de NS de dienstregeling zo zou aanpassen dat het treinverkeer in Limburg vertraging oploopt. De NS heeft altijd ontkend dat het bedrijf iets fout doet.Volgens de rechtbank staat echter niet vast dat de provincie 'onredelijke keuzes heeft gemaakt' waardoor op voorhand duidelijk zou zijn dat de aanbestedingsprocedure oneerlijk zou zijn. Als NS al een voorsprong heeft, is dat niet de schuld van de provincie, aldus de rechters.

Het argument van Veolia dat de NS winst uit andere activiteiten gebruikt om verliezen op de Limburgse lijnen op te vangen is niet goed onderbouwd, aldus de rechtbank. "Gegeven het ontbreken van kruissubsidiëring heeft Veolia niet onderbouwd dat en hoe de uitruil mogelijk zou zijn."

De winnaar van de aanbestedingen mag vanaf 2016 vijftien jaar het openbaar vervoer in Limburg verzorgen. Voor het eerst krijgt een vervoerder daarbij zeggenschap over zowel de treinen als de bussen. De provincie heeft daar 56 miljoen euro per jaar voor over.

De Limburgse gedeputeerde Patrick van der Broek zegt op Twitter te hopen dat alle partijen zich nu gaan richten op het uitbrengen van een goede offerte 'in plaats van rechtszaken'. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions