Clicky


Transportondernemer verzet zich tevergeefs tegen boete van 45.000 euro

Transportondernemer verzet zich tevergeefs tegen boete van 45.000 euro
15-10-2014 16:40 | Transport | auteur De Redactie

DEN HAAG - De Raad van State is onverbiddelijk voor een Limburgse transportondernemer. Ondanks een slechte gezondheid en een niet al te rooskleurige financiële situatie, moet hij een in 2012 opgelegde boete van 45.000 euro toch betalen. Hij kreeg die wegens overtreding van de wettelijk verplichte rij- en rusttijden.

Maar liefst negentien keer hield de transportondernemer zich niet aan de regels. Daarvoor had hij een excuus, zo bracht zijn juridisch adviseur naar voren bij de Raad van State. De directeur van het transportbedrijf kon wegens zijn slechte gezondheid niet toezien op het naleven van de regels.

Het hoogste rechtscollege is niet onder de indruk van dit argument, zo blijkt uit een uitspraak die 15 oktober is gepubliceerd. Als de ondernemer ziek was, had hij maatregelen moeten nemen, zo luidt het oordeel. Bovendien heeft hij destijds zelf verteld dat hij ondanks zijn slechte gezondheid toch in staat was rittenstaten te controleren.

Ook de jaarrekeningen van de ondernemer hebben weinig indruk gemaakt op de Raad van State. Zolang het voortbestaan van de onderneming niet in gevaar komt door betaling van de boete, komt de ondernemer er niet onderuit.

De Raad van State merkt ook nog op dat er goede redenen zijn om consequent op te treden tegen het niet naleven van arbeidstijdenregels. Zo wordt concurrentievervalsing tegen gegaan. Ook komen weinig florerende ondernemingen zo niet in de verleiding om het minder nauw te nemen met de regels.

Auteur: Caroline Moerland