Clicky


Havenregio Rotterdam groeit dit jaar bovengemiddeld

Havenregio Rotterdam groeit dit jaar bovengemiddeld
15-10-2014 13:36 | Algemeen | auteur De Redactie

ROTTERDAM - De economie in de regio Rotterdam profiteert dit jaar in lichte mate van internationaal economisch herstel en groeit met 0,8 procent bovengemiddeld. Het economisch klimaat verbetert langzaam, maar heeft wel een sterkere basis dan een jaar geleden, meldt ING woensdag. De chemische industrie in de havenregio kampt echter met problemen.

De herstelfase blijkt in Rotterdam geen rechte lijn omhoog te zijn. Dat komt doordat de industrie, volgens ING de steunpilaar van de regio, een wisselend beeld laat zien. Daarnaast kan de 'afkoelende groei' in achterland Duitsland een risico vormen.

Waar de vele toeleveranciers in de metaal- en installatiebranche volle orderboeken hebben, doet het grote chemische en aardoliecluster het in Groot-Rijnmond veel minder goed. Daar daalt de productie door hoge energiekosten en lage afzetprijzen, aldus ING.

Volgend jaar groeit de economie in de regio met anderhalf procent, is de verwachting. Dat is even hoog als het landelijk gemiddelde. De groei is dan in toenemende mate toe te schrijven aan de toenemende bestedingen van consumenten. De werkloosheid 'is de piek voorbij' en de huizenprijzen in de regio zijn minder hard gedaald, aldus de bank. (Novum)