Clicky


FNV Bondgenoten gaat opnieuw stemmen over fusie

FNV Bondgenoten gaat opnieuw stemmen over fusie
14-10-2014 19:20 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - FNV Bondgenoten stemt op eind november op een nieuw congres opnieuw over de voorgenomen fusie tot één vakbewging. Dat meldde voorzitter Ellen Dekkers dinsdag op een persconferentie. In een eerdere stemming was de benodigde meerderheid net niet gehaald. Ton Heerts blijft aan als voorzitter van de vakcentrale FNV.

De fusie kan opnieuw in stemming worden gebracht doordat ten minste tien procent van de congresleden van woensdag om een nieuw congres verzocht. Volgens FNV-regels kan dan een nieuwe bijeenkomst worden georganiseerd. "Zo kunnen we de fusie alsnog mogelijk maken", zegt Dekkers. De voorwaarden van de fusie worden voor de nieuwe stemming niet gewijzigd.

"De fusie moet doorgaan", zegt FNV-voorman Ton Heerts dinsdag. Hij zegt te hebben gemerkt dat de fusie breed wordt gedragen in de totale organisatie, na tal van oproepen aan het bestuur van Bondgenoten en het algemeen bestuur van FNV om 'alles in werk te stellen om fusie door te laten gaan', vertelt hij.

"De FNV moet sterk blijven, we moeten blijven doorgaan met vernieuwen, zeker in deze onzekere tijd is een sterke vakbond belangrijk", aldus Heerts. "We gaan er nog een keer voor. Een sterke vakbond is te belangrijk om tegengas te kunnen geven aan het huidige neoliberale bewind."

Heerts wijt het mislukte congres van woensdag deels aan een gebrek aan goede informatievoorziening aan de leden. Daar is volgens hem in aanloop naar het tweede congres nog veel winst te behalen. Volgens Dekkers zouden veel mensen die tegenstemden helemaal niet tegen de fusie zijn, maar nog met vragen over de financiën zitten.

Op het nieuwe congres, waarvoor nog geen precieze datum is geprikt, willen het bestuur van Bondgenoten en de vakcentrale 'een open dialoog aangaan' met zowel voor- als tegenstemmers. "De meningen van de tegenstemmers worden gerespecteerd", bezweert Heerts.

De leden van FNV Bondgenoten zetten woensdag tijdens het vorige congres een voorlopige streep door de voorgenomen fusie op 1 januari. Tijdens een stemming in Den Haag werd een tweederdemeerderheid op een paar stemmen na gehaald. De vakcentrale ging toen in beraad over de te nemen vervolgstappen.

Eerder hadden Abvakabo FNV, FNV Sport en FNV Bouw met een ruime meerderheid voor gestemd. Vrijdag stemde 97 procent van het ledenparlement van de vakcentrale voor de fusie. Op de persconferentie van dinsdag spraken ook de andere bonden zich nogmaals uit voor de plannen. (Novum)