Clicky


Rijkswaterstaat vervangt sluisdeur Prinses Irenesluis Wijk bij Duurstede

Rijkswaterstaat vervangt sluisdeur Prinses Irenesluis Wijk bij Duurstede
13-10-2014 13:09 | Algemeen | auteur De Redactie

WIJK BIJ DUURSTEDE - Rijkswaterstaat is bezig met de renovatie van alle drie de hefdeuren van de westelijke (oude) sluiskolk van de Prinses Irenesluis te Wijk bij Duurstede. Tussen 25 oktober en 2 november wordt een sluisdeur vervangen door een intussen gerenoveerde deur. De westelijke (oude) sluiskolk is voor alle scheepvaart gestremd van zaterdag 25 oktober 07:00 uur t/m zondag 2 november 24:00 uur. De duwvaartkolk is wel in bedrijf.

In mei 2014 vond de eerste sluisdeurwissel plaats.

Renovatie volgens doorschuifsysteem

Rijkswaterstaat is in oktober 2013 gestart met deze renovatie, dit verloopt volgens een doorschuifsysteem van de hefdeuren. Als eerste is de middelste deur van deze sluiskolk verwijderd. Deze is op een scheepswerf gerenoveerd en in mei teruggeplaatst als buitendeur (aan de Lekzijde). De buitendeur keert nu na renovatie op de scheepswerf terug als binnendeur (kanaalzijde). Als laatste wordt voorjaar 2015 weer een opgeknapte middendeur geplaatst.

Hinder

Tijdens de werkzaamheden is de westelijke sluiskolk gestremd. Naar verwachting geeft dit nauwelijks langere wachttijden voor schippers, de bredere duwvaartkolk is immers wel in bedrijf. De geplande werkzaamheden zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Het werk kan door te slecht weer en/of te hoge/lage waterstanden worden uitgesteld.

De direct omwonenden krijgen beperkt te maken met (geluid) hinder van de werkzaamheden. Zij worden hierover apart geïnformeerd.

De werkzaamheden

Belangrijke momenten zijn het daadwerkelijk in- en uithijsen van de hefdeur. Volgens de planning gebeurt dit op zondag 26 / maandag 27 oktober, het precieze tijdstip is vooraf niet aan te geven, er kunnen zaken mee- of tegenzitten. De dagen ervoor en erna wordt eerst alles afgekoppeld en daarna weer aangekoppeld en getest. Belangstellenden worden omwille van de veiligheid op enige afstand gehouden.

Gelijktijdig met het vervangen van de hefdeur worden ook de evenwichtskabels vervangen en bijkomende werkzaamheden uitgevoerd. Het bundelen van dit werk scheelt een extra stremming op een ander moment.