Clicky


NPO krijgt meer zeggenschap in nieuw omroepbestel

NPO krijgt meer zeggenschap in nieuw omroepbestel
13-10-2014 11:26 | Binnenland | auteur De Redactie

HILVERSUM - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet zich veel meer onderscheiden. De NPO krijgt daarom vanaf 2016 meer zeggenschap over de programma's van de acht losse omroepen. Amusementsprogramma's worden daarvan de dupe, zegt staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker (VVD) maandag bij de presentatie van de toekomstplannen van de NPO.

Volgens Dekker moet de publieke omroep slagvaardiger worden. "Partijen houden elkaar in wurggreep", aldus de staatssecretaris bij de presentatie op het oude Veronica-zendschip. "Met acht omroepen gebeurt vaak te weinig of te laat. Dat kunnen we ons niet meer veroorloven. We hebben meer slagkracht nodig. We geven de NPO daarom meer verantwoordelijkheden. Sterkere inhoudelijke sturing is het devies."

De publieke omroep moet zich gaan richten op nieuws, cultuur en educatie. Amusement moet geen doel worden, zegt Dekker. "Ik snap niet wat voor publieke waarde amusementsprogramma's als Animal Crackers of de Slechtste Chauffeur van Nederland hebben voor de publieke omroep."

Het bestel wordt opengesteld voor andere programma's. "Dit leidt tot meer vernieuwing. We hebben alle creatieve krachten in Nederland nodig. Het plan doorbreekt het monopolie van de acht omroepen."

In maart presenteerde de Raad voor Cultuur een advies waarin werd voorgesteld de publieke omroep open te stellen voor externe partijen. Dekker heeft dat advies in zijn toekomstvisie uitgewerkt. De helft van het beschikbare budget staat open voor de nieuwe, creatieve programma's.

Regionale omroepen moeten de waakhonden richting de gemeenteraden blijven, aldus Dekker. Hiervoor is een gezamenlijke organisatie van de omroepen van groot belang. Dekker denkt bijvoorbeeld aan gezamenlijke salarisadministraties of investeringen in techniek.

De wijzigingen van het publieke bestel zijn het vervolg op de fusies van omroepen begin dit jaar. Het aantal omroepen daalde van 21 naar acht. Ook de bezuinigingen van de afgelopen twee kabinetten, samen zo'n tweehonderd miljoen euro, zorgen ervoor dat het bestel moet veranderen.

De NPO zegt in een reactie blij te zijn met de toekomstvisie van Dekker. "De NPO is klaar om de belangrijke rol in de Nederlandse samenleving te spelen die het kabinet ambieert: als verbindende factor in de samenleving." (Novum)