Minder schade door woningbranden

Minder schade door woningbranden
13-10-2014 10:11 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het aantal brandclaims is tussen 2009 en 2013 met elf procent afgenomen tot 315 per dag. Vorig jaar kampten 115 duizend huishoudens met een grote of kleine woningbrand, meldt het Verbond van Verzekeraars maandag. Inwoners van Vinex-wijken en het platteland hebben een veel grotere kans op woningbranden dan elders in stedelijke gebieden.

De daling is een gevolg van 'betere bewustwording', denken de verzekeraars. Ook zijn huishoudelijke apparaten steeds veiliger dan vroeger.

In Vinex-wijken is de kans op brand 37 procent hoger dan in omringende wijken. Een sluitende verklaring voor de verhoogde brandkans in Vinex-wijken kunnen de verzekeraars niet direct geven. Mogelijk komt dat doordat er veel tweeverdieners in Vinex-wijken wonen. Die zijn vaak van huis en merken brand dus minder snel op. Ook vandalisme van jongeren speelt mogelijk een rol.

Relatief gezien kwamen de meeste claims uit Overijssel, gevolgd door Limburg en Noord-Brabant. In Noord- en Zuid-Holland was het risico het laagst. In dunnerbevolkte gebieden worden branden minder snel opgemerkt, verklaart het verbond.

Defecte apparaten zijn de belangrijkste oorzaak van branden. Jaarlijks ontstaat in 1 op de 65 huizen brandschade. De meeste woningbranden vinden tijdens de jaarwisseling plaats. Het aantal claims rond Oud & Nieuw ligt vier keer hoger dan normaal. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden