CDA stelt kamervragen over terugbetaling subsidiekosten

CDA stelt kamervragen over terugbetaling subsidiekosten
13-10-2014 10:01 | Politiek | auteur De Redactie

DEN HAAG - Een groot aantal transportondernemingen heeft een terugvordering gehad voor de aftrek voor scholingskosten. Zo hadden ze hun personeel een erkende opleiding aan het Graafschap college laten volgen, maar lijkt de belastinginspecteur de opleiding nu niet te erkennen.
In de sector, waar al veel ondernemingen diep in de problemen zitten, lijkt dit net het verkeerde zetje te kunnen zijn. Daarom stellen Jaco Geurts en Pieter Omtzigt van het CDA onderstaande Kamervragen aan de staatssecretaris van Financiën en de minister van Onderwijs.

Zij willen weten hoeveel transportbedrijven een beroep hebben gedaan op de WVA tussen 2008 en 2013 en voor hoeveel geld en van hoeveel bedrijven het bedrag inmiddels is teruggevorderd.

Ook willen zij weten wie verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het onderwijs dat gegeven wordt op een MBO onderwijsinstelling voor bekostigd onderwijs en wie de omschreven onderwijsprogramma's controleert.

Het CDA stelt eveneens dat op antwoorden van Kamervragen van de heer Van Meenen is aangegeven dat de Belastingdienst niet de kwaliteit van de opleidingen beoordeelt en dat dat de verantwoordelijkheid van de Inspectie van Onderwijs is. Daarom wil men nu weten van de staatssecretaris en de minister: "Indien de Inspectie geen oordeel heeft gegeven over een opleiding mag de Belastingdienst dan stellen dat er geen beroepsopleiding is gevolgd of dat slechts een deel van de opleiding is gevolgd?"

Er is een “Convenant Samenwerking Regionale Opleidingscentra Afdrachtvermindering Onderwijs” tussen een aantal ROC’s en de Belastingdienst gesloten. Omtzigt wil nu weten wat het doel en de reikwijdte is van dit convenant voor onderwijsinstellingen, voor de Belastingdienst en voor de cliënten van de onderwijsinstellingen.

Tot slot vragen de leden van het CDA: "Indien de Inspectie heeft geoordeeld dat een opleiding niet voldoende is wat vindt u dan van het standpunt van Transport en Logistiek Nederland dat reparatie van het onderwijstraject mogelijk moet zijn, zodat de betreffende leerling zich alsnog kwalificeert als een opleiding waarvoor afdrachtvermindering toegepast kan worden?"

De volledige lijst Kamervragen vindt u hieronder in de bijlage.

Bijlage:Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,762
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden