Clicky


'Telers omzeilen boycot met etikettenfraude'

'Telers omzeilen boycot met etikettenfraude'
11-10-2014 09:39 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Door te frauderen met etiketten weten groentetelers in het Westland de Russische boycot te omzeilen.Via handelsbedrijven worden tomaten of paprika's in blanco kistjes naar Turkije verscheept en voorzien van een Turks label. Daarna kunnen ze probleemloos door naar Rusland, schrijft het AD zaterdag op basis van een rondgang langs inspectie, groothandelaars en verpakkingsbedrijven.

Tegen Turkije is geen boycot afgekondigd omdat het land niet bij de Europese Unie hoort. Het 'omkatten' van etenswaren is illegaal omdat duidelijk moet zijn waar het vandaan komt. Het Kwaliteits Controle Bureau, dat onder toezicht van de NVWA de kwaliteit van groente en fruit in de gaten houdt, heeft de controles dan ook verscherpt en bedrijven gewaarschuwd. Na een aantal vermoedens van fraude is al tien keer ingegrepen, zegt technisch directeur Jean Crombach.

Ten tijde van de uitbraak van de Ehec-bacterie, toen Europese groente ook werd geboycot, werd al gesjoemel met etiketten opgemerkt. Ook nu worden groente en fruit in witte, bruine en zwarte dozen zonder etiketten opgestuurd. "Een piek is overdreven, maar er gaan er de laatste tijd heel veel meer de deur uit", zegt een groot verpakkingsbedrijf in het Westland in de krant.



De fraude is tot nu toe een keer door de Russen opgemerkt, stelt een exporteur. Bij een lading zaten nog oude stickers op de dozen. "Die vracht verdween in de afvalverwerker."

Medewerkers van handelsbedrijven stellen in de krant dat de sluiproute behoorlijk lucratief is. Uit vrees voor maatregelen van de inspectie willen ze anoniem blijven. Overigens is de sanctie voor veel betrapte bedrijven nog wel te overleven. In het ergste geval krijgen ze een boete van 4250 euro.

De boycot van Rusland dwingt nou eenmaal tot het nemen van risico's, zegt een handelaar in de krant. "Anders doet de concurrentie in het buitenland het wel. Spanje doet hetzelfde door eigen tomaten in Marokkaanse dozen te verpakken." Een groothandelaar wijst op exporteurs die voor tachtig procent zaken doen met Rusland. "Die gaan eraan onderdoor als ze dit niet doen." Vorig jaar exporteerde Nederland voor zo'n 180 miljoen euro aan groente en fruit naar Rusland. (Novum)