Herstel huizenprijzen komt tot stilstand

Herstel huizenprijzen komt tot stilstand
09-10-2014 10:38 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De prijzen van Nederlandse koophuizen zijn tussen juli en september licht gedaald ten opzichte een kwartaal eerder. De gemiddelde woning werd in het derde kwartaal voor 214 duizend euro van de hand gedaan. Dat is een afname van 0,3 procent, zo blijkt donderdag uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

De terugval maakt een einde aan drie kwartalen van groei. In het tweede kwartaal stegen de huizenprijzen nog met ongeveer twee procent in vergelijking met de eerste maanden van het jaar. Op jaarbasis lagen de prijzen vorig kwartaal wel zo'n vier procent hoger, maar dat was tussen april en juni ook al het geval.

Ook het aantal verkopen lag een fractie lager dan een kwartaal eerder. In totaal wisten de NVM-makelaars ruim 29 duizend huizen aan een nieuwe eigenaar te helpen, 0,3 procent minder dan in het tweede kwartaal. Op de totale woningmarkt komt de verkoop daarmee uit op 39 duizend huizen, zo schat de makelaarsvereniging.

Het is echter gebruikelijk dat de verkoop in de zomermaanden lager ligt dan in het tweede kwartaal, omdat veel Nederlanders het kopen van een huis uitstellen en eerst op vakantie gaan. Beter is dus om te vergelijken met dezelfde periode een jaar eerder en op jaarbasis ligt het aantal verkopen juist bijna 29 procent hoger.

Volgens NVM-voorman Ger Hukker laten de nieuwste cijfers zien dat de woningmarkt zich de afgelopen maanden heeft gestabiliseerd. Voor de komende maanden voorziet hij een lichte groei, van zowel de prijzen als het aantal verkopen. Dat herstel zet ook volgend jaar door, zo voorziet Hukker.

De voorzitter van de makelaarsvereniging wijst daarbij op de economische groei, die in 2015 versnelt. Daarnaast neemt de koopkracht in Nederland na jaren van crisis weer voorzichtig toe. Bovendien zijn zowel de huizenprijzen als de hypotheekrente laag, waardoor koophuizen weer kunnen concurreren met huurhuizen, aldus Hukker. (Novum)NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden