Clicky


MH17-slachtoffer had zuurstofkapje op [update]

MH17-slachtoffer had zuurstofkapje op [update]
09-10-2014 11:47 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp MH17 zijn donderdagochtend op de hoogte gesteld van het nieuws dat een van de inzittenden een zuurstofmasker droeg. Dat blijkt uit een e-mail die de NOS heeft gepubliceerd. Het gaat om een Australisch slachtoffer.

"Het zuurstofmasker was bevestigd met een elastiek om de nek van het slachtoffer", schrijft een van de familierechercheurs in de e-mail. "Het zuurstofmasker is door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op vingerafdrukken, speeksel en dna. Dit onderzoek heeft geen resultaat opgeleverd."

Volgens de rechercheur is het nieuws niet eerder naar buiten gebracht omdat het Openbaar Ministerie op dit moment nog onderzoek doet naar de toedracht. Er kan volgens de rechercheur nog 'geen enkele conclusie' verbonden worden aan de betekenis van het aantreffen van het zuurstofmasker.

Timmermans ging woensdagavond in het tv-programma Pauw in op de vraag of de inzittenden van de rampvlucht tijd hadden om te beseffen wat er gebeurde. "U weet dat er iemand is gevonden met een zuurstofkapje op? Hij heeft dus de tijd gehad dat te doen."

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) betreurt zijn opmerking over het zuurstofmasker waarmee een MH17-slachtoffer is aangetroffen. "Ik had het niet moeten zeggen", laat Timmermans donderdag weten in een schriftelijke verklaring.

De nabestaanden waren niet over de vondst geïnformeerd. "De MH17 ramp gaat me aan het hart. Ik leef enorm mee met de nabestaanden. Het laatste wat ik wil is op enige wijze hun leed verergeren." 

Volgens Buitenlandse Zaken waren de nabestaanden van het slachtoffer met een mondkapje, een Australiër, als enigen geïnformeerd. "De informatie werd niet verder verspreid omdat er nog geen enkele conclusie kan worden verbonden aan dit gegeven en meer onderzoek nodig is." Na de uitspraak Timmermans zijn in allerijl de overige MH17-nabestaanden op de hoogte gesteld.(Novum)