Clicky


NS wordt ook vervoerder in Schotland

NS wordt ook vervoerder in Schotland
08-10-2014 12:22 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - NS mag vanaf april tien jaar lang het treinverkeer in Schotland verzorgen. Het bedrijf heeft de opdracht van de Schotse overheid daarvoor gewonnen, zo maakte het bedrijf woensdag bekend. Volgens de BBC heeft de opdracht een waarde van 2,5 miljard pond (3,2 miljard euro).

Het Nederlandse staatsbedrijf gaat echter niet onder eigen vlag op het Schotse spoor rijden. In het buitenland maakt NS namelijk gebruik van de naam Abellio, dat tot 2010 nog Nedrailways heette. De vervoerder neemt het stokje over van het Schotse Firstgroup, dat de afgelopen tien jaar het personenvervoer via spoor voor zijn rekening nam.

Abellio-topman Jeff Hoogesteger zegt in een reactie 'buitengewoon blij' te zijn met het besluit van het Schotse ministerie voor transport. Op de routes die de NS-dochter volgend jaar gaat rijden, worden jaarlijks 82,5 miljoen treinkaartjes verkocht. Abellio verzorgt momenteel ook al het busverkeer in Londen en rijdt al in enkele gebieden in Groot-Brittannië.

Vakbonden zijn echter minder blij dat het spoorwegcontract in Nederlandse handen valt. Zo spreekt Mick Cash van de spoorbond RMT tegenover de BBC de vrees uit dat het geld voor de concessie niet wordt gebruikt voor investeringen in Schotland, maar om het Nederlandse spoorvervoer te subsidiëren. (Novum)