Transport Online - Alberto Stegeman smokkelt wapen rechtbank in

Alberto Stegeman smokkelt wapen rechtbank in

Alberto Stegeman smokkelt wapen rechtbank in
08-10-2014 10:04 | Binnenland | auteur De Redactie

UTRECHT - SBS6-journalist Alberto Stegeman is met nepwapens de rechtbank van Utrecht binnengekomen. Naar aanleiding van de actie worden alle toegangspassen voortaan extra gecontroleerd. Dat meldt de rechtbank woensdag.

Volgens de 43-jarige Stegeman is de beveiliging in rechtbanken eenvoudig te omzeilen. Ondanks identificatieplicht, scanners en beveiligers kunnen wildvreemden de rechtbank helemaal uitkammen. "De achterdeur staat wagenwijd open, en daar is geen beveiliger te zien", aldus Stegeman, die volgens SBS6 zijn bevindingen zondag in Undercover in Nederland laat zien.

De beveiliging van rechtbanken is een heikel onderwerp. In november werd tijdens een zitting van een drugs- en witwaszaak in Breda vanaf de publiekstribune met een pistool geschoten. Daarna werd de beveiliging van de rechtbank verbeterd.

Stegeman kwam de rechtbank in Utrecht binnen op een zogeheten Rijkspas van een oud-medewerker. Deze pas, die door iedereen bij de overheid wordt gebruikt als toegangspas of identificatiemiddel, moet meteen worden ingeleverd als een personeelslid vertrekt.

Dat gebeurt echter niet altijd, aldus Stegeman. "Ik had wapens of zelfs explosieven kunnen afgeven aan een wraaklustige bezoeker achter de strenge beveiliging. Een aanslag plegen in het hart van deze rechtbank blijkt kinderlijk eenvoudig."

Het probleem is volgens Stegeman de administratie achter de Rijkspas. Hij vraagt zich af wat de pas waard is als de administratie 'zo slordig is en structureel faalt'. "Als ik hier binnen kan komen, kunnen veel meer mensen dat."

In een reactie zegt de rechtbank de situatie met de toegangspassen te betreuren. De rechtbank voert 'per direct' een intensievere controle op de passen in. Alle uitstaande passen worden gecontroleerd en er wordt gekeken naar een manier om het systeem te verbeteren, aldus een woordvoerder.

Misdaadverslaggever Alberto Stegeman constateerde voor zijn programma's al eerder beveiligingslekken. Zo kwam hij het beveiligde gedeelte van Schiphol en Paleis Noordeinde ook binnen. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions