Clicky


Inbreker slaat vooral zijn slag in Vinex-wijk

Inbreker slaat vooral zijn slag in Vinex-wijk
08-10-2014 09:52 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Woningen in Vinex-wijken zijn populair bij inbrekers. De kans op een inbraak in de 106 nieuwbouwwijken steeg vorig jaar flink, terwijl in de rest van het land die kans daalde. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woninguitbraken die het Verbond van Verzekeraars woensdag heeft uitgebracht.

De kans op een inbraak in een Vinex-wijk ligt vijftien procent hoger dan in andere stedelijke gebieden. Volgens de monitor komt dit vermoedelijk doordat in de nieuwbouwwijken minder sociale controle is. Bewoners kennen elkaar minder goed en zijn vaker van huis. Ook wonen in de wijken vaak tweeverdieners met dure spullen in huis.

Het aantal inbraken in Nederland daalt wel. Het aantal inbraakclaims per duizend inwoners verminderde van 4,7 in 2012 naar 4,4 vorig jaar. Dit staat gelijk aan zo'n drieduizend claims door heel Nederland.

In de provincie Noord-Brabant wordt het meest ingebroken. De kans op een inbraak is daar met 6,3 claims per duizend inwoners het hoogst. Van de grote steden blijft Breda de stad met het hoogste inbraakrisico, gevolgd door Almere en Nijmegen. Groningen blijft de veiligste gemeente om in te wonen, al nam de kans op een inbraak daar met twaalf procent toe. (Novum)