Clicky


DNB: banken moeten winstverwachting temperen

DNB: banken moeten winstverwachting temperen
07-10-2014 13:40 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Banken moeten voorzichtiger zijn bij het opstellen van hun winstdoelen, omdat het rendement van de financiële bedrijven waarschijnlijk nooit meer zo hoog wordt als voor de crisis. Door de lat lager te leggen, hoeven ze namelijk minder over te gaan tot risicovolle beleggingen. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

Een lager rendement past bovendien bij de eisen van 'marktpartijen, toezichthouders en de samenleving', aldus de centrale bank. Toch is nog niet iedereen tot dat inzicht gekomen. Uit een enquête van accountant EY blijkt dat beleggers wereldwijd nog altijd een rendement van tien tot vijftien procent verwachten, en in sommige gevallen zelfs hoger.

De verwachtingen van beleggers zijn daarmee aanmerkelijk hoger dan banken redelijkerwijs kunnen bieden. Zo boden de grote Europese banken hun aandeelhouders vorig jaar een rendement van vijf procent, terwijl dat voor de crisis nog twintig procent was. De vier grote Nederlandse banken zitten met een rendement van zeven procent iets boven het gemiddelde.

Toch kloppen aandeelhouders regelmatig bij de banken aan om ze aan te sporen hun doelstellingen te verhogen. Door op zo'n moment gulle beloftes te doen, lopen banken het gevaar dat ze stevige risico's met hun geld moeten nemen, zo waarschuwt DNB in zijn halfjaarlijkse onderzoek naar de financiële stabiliteit.

De beleggingen met een laag risico leveren momenteel - mede als gevolg van de relatief rustige situatie op de financiële markten en de lage rente - te weinig op voor hoge rendementen. De beleggingen die wél genoeg opleveren voor 'dubbelcijferige rendementsdoelen' zijn daarentegen misschien nog risicovoller dan ze zouden moeten zijn, aldus de waakhond.

In tijden van rust en goedkoop krediet zijn beleggers namelijk bereid 'meer risico te accepteren tegen een steeds geringere vergoeding'. "Er wordt grif betaald voor risicovolle producten, terwijl de opbrengst voor beleggers laag is", zo legde DNB-president Klaas Knot uit.

Bovendien is het misschien wel onterecht om hoge rendementen van banken te eisen, aldus Knot. Sinds de crisis zijn banken het risico gaan beperken, door bijvoorbeeld minder voor eigen rekening te handelen en de activiteiten van de zakenbank te verkleinen. "Wie belegt in een bank loopt daardoor minder risico, en daarbij hoort een lager rendement", aldus de bankpresident.

Door toch mee te gaan en te investeren in risicovolle beleggingen lopen banken het gevaar hard het schip in te gaan wanneer 'het marktsentiment' omslaat. Knot ziet namelijk enkele signalen dat er 'een kloof ontstaat tussen wat er in de reële economie gebeurt en wat er op de financiële markten gebeurt'.

Of er al sprake is van een zeepbel op de financiële markten, kon de president van de centrale bank niet zeggen. Wel zag hij dat sommige koersen niet 'in lijn' zijn met het fundament eronder. Wanneer het sentiment op de markten minder wordt, kan dat leiden tot 'scherpe correcties' in die koersen.

Want ook al is de onrust op de markten de afgelopen tijd afgenomen, het herstel van de Nederlandse en Europese economieën is nog fragiel. Onder meer politieke conflicten zoals in het Midden-Oosten en tussen Rusland en Oekraïne zouden het sentiment een slag kunnen toebrengen, als ze verder uit de hand lopen. Datzelfde geldt voor grote veranderingen in het monetaire beleid van de Verenigde Staten.? (Novum)