Clicky


Brussel onderzoekt ook belastingdeal Amazon

Brussel onderzoekt ook belastingdeal Amazon
07-10-2014 09:51 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Luxemburg moet zich tegenover Brussel verantwoorden over de belastingdeal die gesloten is met de Amerikaanse webwinkelgigant Amazon. De Europese Commissie heeft dinsdag formeel een diepgravend onderzoek ingesteld naar de overeenkomst.

Uit een eerste onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat Luxemburg Amazon in 2003 een erg gunstige fiscale regeling heeft gegeven. Hierdoor betaalt de webwinkelgigant weinig belasting over de in Europa behaalde winsten. De commissie vermoedt dat dit ongeoorloofde staatssteun is. Om te bepalen of daar inderdaad sprake van is, is het uitgebreidere onderzoek ingesteld.

Vorige week vroeg de commissie Ierland om meer informatie over een soortgelijke belastingdeal met Apple. De besprekingen over het onderzoek naar de deal tussen Nederland en Starbucks zijn nog gaande. Volgens verschillende media dreigt de commissie de bedrijven miljardenboetes op te leggen. Formeel gezien wordt nu echter alleen de lidstaten gevraagd om uitleg. "Het is te vroeg om te speculeren over eventuele gevolgen", zegt een woordvoerder van de commissie.

Het onderzoek naar Amazon komt boven op het onderzoek dat al gaande is naar de regeling die Luxemburg trof met Fiat. De onderzoeken van de aftredende eurocommissaris Joaquin Almunia (mededinging) zijn pikant, omdat de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, ten tijde van het sluiten van de belastingdeals premier en minister van financiën van Luxemburg was. (Novum)