Clicky


Kamer wil openheid over kosten koningshuis

Kamer wil openheid over kosten koningshuis
07-10-2014 09:35 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Premier Mark Rutte (VVD) moet duidelijker zijn over de kosten van het Koninklijk Huis. Koning Willem-Alexander wordt onnodig kwetsbaar door 'al te hoge kosten en te weinig openheid'. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold dinsdag in een opiniestuk in de Volkskrant. Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter zijn opvatting.

Pechtold stoort zich eraan dat berichten over de kosten van het koningshuis vaak via de media naar buiten komen in plaats van via het kabinet. Hij wil dat de kosten inzichtelijker worden gemaakt en niet onduidelijk worden uitgesmeerd over meerdere begrotingen.

"Wees waar mogelijk constructief bij verzoeken vanuit de Kamer om informatie", tipt Pechtold. "Geef geen halve antwoorden in de hoop dat niet doorgevraagd wordt. Communiceer open in plaats van met verhullend taalgebruik." Pechtold krijgt in de krant bijval van de PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie en het CDA.

De kosten van het koningshuis zijn regelmatig een punt van discussie in de Tweede Kamer. Recent waren er onder meer vragen over de hoge kosten van een hek, steiger en botenhuis bij de Griekse vakantievilla van Willem-Alexander. Vorige week werd duidelijk dat er onder meer voor vier ton een tijdelijke werkruimte in de achtertuin van de koning komt. Ook worden de paleizen verbouwd. (Novum)