Clicky


ProViu Mirror vervangt buitenspiegels trucks

ProViu Mirror vervangt buitenspiegels trucks
06-10-2014 11:04 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

EINDHOVEN - Hoge nauwkeurigheid en compromisloze betrouwbaarheid; dit zijn eigenschappen die Continental aan iedere elektronische oplossing meegeeft. Dat gaat beslist op voor de laatste nieuwe vinding die Continental tijdens de IAA in Hannover presenteerde: ProViu®Mirror. Dit vooruitstrevende camerasysteem is het revolutionaire alternatief voor buitenspiegels. De technologie - voor commerciële en speciale voertuigen - maximaliseert de rijveiligheid door het vergroten van de kijkhoek van de bestuurder en het verkleinen van de dode hoek. Daarnaast vergroot ProViu®Mirror de kostenefficiency door een betere aerodynamica.

Meer veiligheid dankzij innovatieve camera's en displays

Zijspiegels leveren een belangrijke bijdrage aan de veiligheid van bestuurder en vooral het verkeer om hem heen. ProViu®Mirror maakt de traditionele veiligheid van deze ‘ogen naar achteren’ nog beter. "Veiligheid was het primaire uitgangspunt bij de ontwikkeling van de ProViu®Mirror”, legt dr. Michael Ruf uit, hoofd van de business unit Commercial Vehicles & Aftermarket bij Continental. “Niet voor niets ontwikkelden we het systeem op basis van ASIL (Automotive Safety Integrity Level).”
 
Dankzij zijn innovatieve ontwerp levert ProViu®Mirror een aanzienlijke winst op voor de veiligheid. Twee camera's aan elke zijde van het voertuig realiseren een kijkhoek die aanzienlijk groter is dan bij conventionele buitenspiegels. Doordat de camera's hoog zijn opgehangen, leggen zij de omgeving vast zelfs wanneer de deuren van de cabine open zijn.

De camerabeelden worden in hoge kwaliteit overgebracht naar twee 12-inch displays, gemonteerd aan de linker- en rechterkant van de A-stijl in de cabine (dit speelt in op de natuurlijke manier van kijken door de bestuurder). De displays geven de beelden uiterst gedetailleerd en in hoog contrast weer. Tevens is voorzien in antireflectieve eigenschappen. Ook de bekende ‘split screen’ is meegenomen in het ontwerp waardoor twee kijkhoeken samen een perfect zicht naar achteren realiseren. Mocht een bestuurder in een aanrijding terechtkomen, dan minimaliseert ProViu®Mirror de gevolgen. De camera-armen zijn intrekbaar, waardoor zij geen of slechts minimale schade veroorzaken.

Aerodynamische optimalisatie

ProViu®Mirror realiseert meer dan een maximale kijkhoek. Dankzij het systeem kunnen bedrijfswagens ook hun brandstofkosten terugdringen. Omdat de camera’s aan de A-as van het voertuig zijn geïnstalleerd en aanzienlijk kleiner zijn dan externe spiegels, wordt luchtweerstand sterk verminderd. Dankzij deze aerodynamische verbetering optimaliseert ProViu®Mirror de kostenefficiëntie van de vloot en minimaliseert de belasting van het milieu.
ProViu®Mirror heeft zich al bewezen

Continental onderwierp de ProViu®Mirror aan uitgebreide testen. Zo reed de testwagen inmiddels meer dan 10.000 kilometer met het nieuwe systeem. De testrijders bevestigen de verbeteringen op het gebied van veiligheid, efficiëntie en comfort achter het stuur. Het blijkt dat een erg korte gewenningsfase genoeg is om te profiteren van de voordelen van het systeem. Andere sterke punten die uit de testen naar voren kwamen: bestuurders hoeven minder hoofdbewegingen hoeven te maken om een goed overzicht van de actuele verkeerssituatie te krijgen, de displays hangen dichterbij de bestuurder dan de spiegels en bevinden zich in de waarnemingsrichting van de gebruiker.

Rob Tamse, managing director Continental Automotive Trading Nederland: “Uit de ervaringen van de testrijders blijkt dat de ProViu®Mirror externe spiegels overbodig maakt en daarbij functies biedt die de rijervaring van de bestuurder verbeteren en de veiligheid bevorderen. Zo levert Continental ook hier haar bijdrage op de weg naar efficiënter, milieuvriendelijker en goedkoper transport."